"Sistemski zakoni iz zdravstva do kraja godine"

Zakoni o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju spremni su i trebalo bi da se nađu u skupštinskoj proceduri do kraja godine, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.

Mahmutović je na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje, povodom izveštaja o radu ministarstva u 2016. godini, rekao da su među propisima koji bi do kraja godine trebalo da budu u skupštinskoj proceduri i izmene i dopune Zakona o izloženosti stanovništva duvanskom dimu.

Govoreći o radu ministarstva u 2016. Mahmutović je izrazio zadovoljstvo jer su, kaže, za kratko vreme učinjeni ozbiljni pomaci nabolje, te da je prošle godine rad ministarstva išao u tri pravca.

Objasnio je da su ti pravci izgradnja novih bolnica i rekonstrukcija postojećih, kupovina kvalitetne medicinske opreme i obuka kadra, kao i zapošljavanje velikog broja medicinskih radnika.

Mahmutović je rekao da je u poslednje dve godine više od 5.000 lekara upućeno na specijalizaciju i subspecijalizaciju.

Naveo je infrastrukturne projekte za rekonstrukciju četiri kliničko-bolničkih centara u Srbiji, te da rad na izgradnji KBC u Nišu kontroliše grupa inženjera i da se nada da "ćemo tokom ove godine imati prilike da vidimo taj velelepni objekat u kome će se pacijenti lečiti".

Podsetio je i da je informacioni sistem za zakazivanje specijalističkih pregleda koji se godinu dana primenjuje, uz sve kritike koje su mogle da se čuju, kvalitetno zaživeo.

“Pokušavamo na ovaj način da olakšamo rad lekara, da ubrzamo sistem, a ne da ga usporimo i da liste čekanja svedemo na prihvatljive po evropskim normativima”, rekao je Mahmutović i naveo da i u zemljama u svetu i Evropi za pojedine bolesti postoje liste čekanja.

Na kraju rasprave, u kojoj je poslanica DJB Branka Stamenković negodovala što sednici odbora ne prisustvuje ministar zdravlja Zlatibor Lončar, poslanici su usvojili izveštaj o radu ministarstva u 2016. godini.

Tokom rasprave, Dragan Veselinović iz Dveri, najavljujući da će glasati za izveštaj, rekao je da bi trebalo razmisliti o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu kako bi se sprečio njihov odlazak u inostranstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво