Sećanje na žrtve zločina u Starom Grackom

Parastosom u Starom Grackom kod Lipljana obeleženo je 18 godina od ubistva 14 žetelaca. Parastosu su prisustvovale porodice nastradilh, preostali Srbi u Starom Grackom, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija, Srpske liste.

Godišnjica ubistva u Starom Grackom i ove godine obeležena je pred spomen-pločom na školi u centru sela gde su održani parastos i pomen koji je služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Članovi porodica usled obustave istrage, očekuju da slučaj ubistva 14 žetelaca preuzme Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Unmik je započeo istragu, pa je predmet predao Euleksu. Sedam Albanaca, pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, bilo je pod istragom za ubistvo u Starom Grackom.

Istraga je obustavljena, iako je kod jednog od osumnjičenih za ubistvo, pronađen pištolj jednog od ubijenih Srba.

Đurić: Srpske žrtve neće biti bačene u senu

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da se karakter jednog društva određuje i po njegovom odnosu prema žrtvama i poručio da Srbija neće dozvoliti da ove i sve druge žrtve budu zaboravljene i bačene u senu.

"Srbija će nastaviti da podržava borbu porodica da se sazna istina o ubicama, ne prihvatam sramno nečinjenje pravosudnih institucija koje nemaju ništa da ponude osim zatvaranja slučajeva i zaturanja dokaza", naveo je Đurić u spomen-sobi "Kosmetske žrtve".

Dodao je da će Srbija nastaviti da podržava porodice žrtava i njihovu borbu "svim institucionalnim kapacitetima kojima raspolaže".

"Pravda je nekada spora, ali ako smo istrajni, dostižna. Nikada nije kasno i to je poruka i za zločince i za porodice žrtava", rekao je Đurić.

Obeležavanju godišnjice ubistva srpskih žetelaca prisustvovao je i novoizabrani zaštitnik građana Zoran Pašalić, a Đurić je rekao da je to znak drugačijeg odnosa ove institucije prema KiM, jer se do sada iz "neobjašnjivih razloga" Zaštitnik građana nije bavio građanima na Kosovu i Metohiji.

Zamenik predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Dragan Piljević, rekao je da porodice imaju jedan zahtev koji stalno ponavljaju.

"Zahtevamo od državnih institucija da donesu zakon o statusu porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, time će se država obavezati da pomogne porodicama, da traži počinioce", naveo je Piljević.

Dodao je da udruženje zahteva od Zaštitnika građana da od privremenih institucija na KiM zatraži rezultate onoga što je do sada urađeno povodom slučajeva otetih i ubijenih.

Advokat Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Dragan Palibrk rekao je da će porodice preko države Srbije inicirati postupak za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete žrtvama zločina albanskih terorista.

"To će se odnositi na zločine posle 10. juna 1999. pa do danas. Naša država u borbi za pravdu može najviše da pomogne. Ne samo da 18 godina niko nije procesuiran, nego mi kao država nismo nikakvu tužbu podneli protiv UN", istakao je Palibrk.

Naveo je i da država treba da napravi ozbiljan tim za pomoć ljudima koji će biti svedoci i žrtve u novoformiranom Sudu za ratne zločine OVK.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво