Zajedničke patrole zaustavile 20.000 ilegalnih migranata

Povodom godišnjice angažovanja Zajedničkih snaga Vojske i Policije Srbije, ministar odbrane Alekandar Vulin i načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, posetili su komandu sektora 5 u Zaječaru i objekat Vrška čuka na granici sa Bugarskom.

U rejonu bivše karaule RTB pokazana je i kratka vežba "Sprečavanje ilegalnog prelaska Državne granice" gde su snage Republike Srbije pokazale spremnost i budnost u sektoru svoje odgovornosti.

Ministar odbrane je istakao da je najveći broj pokušaja ilegalnog prelaska državne granice registrovan iz pravca Makedonije u širem rejonu Miratovačkog polja, i iz Bugarske u zonama kod Zaječara i Dimitrovgrada.

Na teritoriji Srbije se ovog jutra nalazi samo 5.071 migranata, naveo je Vulin.

"A 20.167 migranata nije prešlo našu granicu. Zamislite da jesu, da nije bilo rada pripadnika Vojske i policije. Zahvaljujući radu združenih snaga, ima ih samo 5.071 i zahvaljujući njihovom radu, Srbija kao nijedna druga zemlja na migrantskoj ruti, u potpunosti kontroliše proces kretanja", rekao je ministar.

Zato, ističe Vulin, svaki put kada se pomisli da je ulaganje u Vojsku i policiju previše, kao i svaki put kada se pomisli da je preskupo imati svoju vojsku, dobro opremljenu i obučenu policiju, onda treba razmisliti koliko bi nas koštalo da se sada na našoj teritoriji nalazi 20.167 ilegalnih migranata.

"Pre godinu dana predsednik vlade Aleksandar Vučić naredio je formiranje združenih snaga koje čine pripadnici Vojske i policije, da bismo kontrolisali migrantsko kretanje, pokušaje ilegalnog ulaska na našu teritoriju i pripadnici VS i MUP-a činili su izuzetan napor i zaista završili ogroman posao", rekao je Vulin i svakom pripadniku Vojske i policije zahvalio na entuzijazmu, naporu, hrabrosti i radu.

Svi su, kako je naglasio, radili za svoju Srbiju, "više nego što mi možemo da nagradimo i platimo", te da upravo zato i moraju da osete poboljšanje svog materijalnog položaja i njihove porodice da osete da se ceni njihov rad.

"Da nije bilo njihovog rada, požrtvovanja, entuzijazma, mi danas ne bismo mogli da kažemo da je situacija u ovoj zemlji mirna, stabilna, ne bismo mogli da kažemo da kontrolišemo migrantsku krizu. Bez njih to jednostavno ne bi bilo moguće", istakao je ministar odbrane.

Napominje da su vlada, vrhovni komandant Aleksandar Vučić, Vojska i policija, učinili sve i činiće sve da se svakodnevni život ni na koji način ne menja, da je svaki građanin siguran, a zemlja mirna i stabilna.

Diković: Zadovoljstvo je videti tako dobro osposobljene ljude

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković zaključio je da pripadnici VS i MUP-a "disciplinovano, odgovorno i savesno izvršavaju, za državu izuzetno važan zadatak", a to je zaštita granica Srbije od ilegalnih prelazaka migranata, što direktno, kako ukazuje, doprinosi zaštiti bezbednosti građana Srbije.

"Kao i nebrojeno puta do sada, pripadnici dva ministarstva pokazali su da su kadri i sposobni da izvršavaju sve zadatke koji se tiču bezbednosti Srbije. Zadovoljstvo je videti tako dobro osposobljene, motivisane ljude", rekao je Diković.

Načelnik Uprave granične policije general Milenko Božović rekao je da se već godinu dana pokazuje jedinstvo državnih organa bezbednosti, na zadovoljstvo pre svega građana, zajednički se štiti državna granica i obezbeđuje što manje migranata u zemlji, a time doprinose javnom redu i bezbednosti svih građana.

Zajedničke snage Vojske Srbije i MUP-a štite 464 kilometra državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji od ulaska ilegalnih migranata, i onemogućuju aktivnosti krijumčara ljudi u svojim zonama odgovornosti.

Od početka angažovanja združenih snaga Vojske i policije, ukupno je otkriveno 21.412 ilegalnih migranata, od prelaska granice odustalo je 20.115, a u prihvatne centre smešteno je 1.297 osoba.

Zajedničke snage Vojske i policije sprečile su od početka angažovanja 128 pokušaja krijumčarenja ljudi, a procesuirano je 147 krijumčara.

Krajem 2016. godine uočene su promene pravaca kretanja migranata i njihov intenzivniji ulazak iz Crne Gore, što je uslovilo angažovanje snaga za obezbeđenje dela granice sa tom zemljom, radi sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice sa tog prostora, čime je obrazovan još jedan sektor odgovornosti.

Angažovanje Zajedničkih snaga Vojske i policije trajaće dokle god bude potrebe za njim i dok nadležni ograni ne donesu odgovarajuće odluke, a do tada, svi pripadnici Vojske Srbije i MUP svoje zadatke izvršavaju profesionalno i posvećeno uz puno poštovanje važećih Zakona Republike Srbije, postupajući prema migrantima humano i odgovorno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво