Da li su škole spremne za obaveznu nastavu informatike?

Nova školska godina učenicima i nastavnicima donosi i mnogo novina. Pored elektronskog dnevnika, školskih unoformi, čekaju ih i tri redizajnirana predmeta. Osim tehnike i tehnologije, fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, od septembra će informatika i računarstvo biti obavezan predmet za učenike od petog razreda. Proverali smo jesu li škole spremne za novi-stari predmet.

I dok je bila izborni predmet, informatiku je pohađalo više od dve trećine đaka. Stoprocentna nastava tog predmeta, u nekim školama, kažu, neće biti veliki izazov.

"Imamo računare. Imamo dva kabineta sa po deset računara. Ono što znam već iskustveno, 16 godina već radim ovaj posao, jeste da deca mnogo bolje funkcionišu u timu. Dakle moja preporuka kao nastavnice informatike svim drugim kolegama bi bila da đaci rade u paru, zajedno, onda dele odgovornost", kaže nastavnica informatike u OŠ "Branislav Nušić" Katarina Aleksić.

Da su kabineti za informatiku solidno opremljeni, smatraju u resornom ministarstvu. I iz kredita Evropske banke nabavljeno je 4.600 računara za novu školsku godinu. Međutim, potreba za povećanjem nije samo tehnička, već i kadrovska.

"Oko 120 nastavničkih normi je potreba za povećanjem. Mi imamo u sistemu nastavnike koji su predavali izborni predmet informatika koji obuhvata 70 odsto učenika, dobar deo je radio sa nepunom normom tako da će moći da povećaju normu", kaže pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković.

Mesec i po pre početka nastave, nastavnicima, kažu, nedostaje mnogo detalja u vezi sa novinama. U Uniji sindikata traže pojašnjenje.

"Što se tiče onih koji su već u sistemu nemamo još uvek pravilnik po kome ćemo videti ko će od njih moći da predaje ovaj predmet, da li će to moći da budu nastavnici tehničkog, nastavnici matematike, dakle ko će biti taj koji će predmet preuzeti", kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Novina je i da će osnovci u okviru računarstva učiti da programiraju, jer kako kažu stručnjaci, njihovu digitalnu spretnost treba pravilno usmeriti.

"Mi smo obezbedili, u saradnji sa inicijativom 'Programiraj' video-materijale, video-lekcije za svaki čas, pripreme za nastavnike, literaturu za učenike", kaže Snežana Marković.

"Mislim da decu očekuje jedna stvarno dobra, pozitivna obrazovna avantura, pedagoški lepo balansirana", kaže Katarina Aleksić.

Kako su podaci da je 84 odsto mladih informatički nepismeno, pohađanje redovne nastave, saglasni su stručnjaci, poboljšaće takvu zabrinjavajuću statistiku.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво