Hoće li se sport vratiti na fakultete?

Sportske nauke Univerziteta u Beogradu rangirane su u top 300 Šangajske liste. Iako sporta kao predmeta na fakultetima u Beogradu nema već dve decenije, akademci-sportisti nižu uspehe i na domaćim i na međunarodnim turnirima. Očekuju i da Beograd bude dobar domaćin Evropskih univerzitetskih igara 2020. godine.

Visoki plasman sporta na Šangajskoj listi pokazuje da imamo dobar Fakultet za sport i fizičko vaspitanje. I pored toga, na Univerzitetu u Beogradu kažu da univerzitetskim sportom moraju ubuduće ozbiljno da se pozabave. U tu svrhu je osnovano i Sportsko udruženje Univerziteta u Beogradu. Stigli su i prvi pehari za muški i ženski futsal i mušku košarku.

"Takođe se nadamo da će Univerzitet u Beogradu konačno dobiti svoj univerzitetski sportski centar koji će moći da organizuje rekreativni sport za 100.000 studenata Univerziteta u Beogradu kao i za saradnike univerziteta, a i da će time biti omogućeno da se organizuju međunarodna takmičenja vrhunskog nivoa", kaže prorektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Odigrano je više od 600 utakmica, a veliki broj volontera svedoči o interesovanju mladih za sport. Da je potrebno vratiti ga bar kao izborni predmet na fakultete, govori i činjenica da oko 30 odsto akademaca ne zna da pliva.

"A samim tim što naši studenti ne znaju da plivaju, već se pojavljuju problemi gojaznosti, lordoze, kifoze, ravnih tabana, tako da će ta anketa u potpunosti da nam pokaže kakvi su naši studenti u tom nekom smislu životnih navika", kaže predsednik Sportskog udruženja Univerziteta u Beogradu Miloš Obradović.

Važno je rešiti i pitanje finansiranja aktivnosti, kaže Ivanka Popović.

"Moramo da nađemo jedan odgovarajući odnos snaga ko će finansirati te aktivnosti studenata i duboko verujem da će se jednim dobrim dogovorom između univerziteta, resornih ministarstava i donatora doći do nekog dobrog rešenja", kaže Popovićeva.

Da podsetimo – na poslednjim Evropskim univerzitetskim igrama, studenti iz Srbije osvojili su 26 medalja. Trećina je pripala akademcima Univerziteta u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво