Cune Gojković – Pesmom da ti kažem

Na vest o smrti jednog od najboljih vokala u Srbiji, Predraga Cuneta Gojkovića, reagovale su mnoge njegove kolege porukom da će on, zahvaljujući svome glasu i pesmama, ostati večan.

Merima Njegomir je istakla da je Gojković bio jedinstven i neverovatno talentovan.

"Bio je moj pevački uzor, on naslednika nema, niti će se roditi", uverena je Merima Njegomir.

"Pevao je od meksičkih pesama, preko šlagera, do narodnih šumadijskih pesama i sevdalinki. On je uzor za sve buduće generacije koje budu dolazile", kaže Merima Njegomir.

Otišao je, dodaje, kao i mnogi velikani pre njega.

"Bio je izuzetan čovek koji je mogao da bude u svakom društvu i među različitim ljudima, izuzetno inteligentan i obrazovan, mogao je da priča o muzici, istoriji, kulturi, imao je neverovatno pamćenje, pamtio je imena ljudi, godine i datume...", priseća se ona.

Poštovao je, ističe, svoju profesiju, svoje kolege i svi su poštovali njega, svuda je bio "persona grata".

"Bio je moj veliki prijatelj, u šali sam mu znala reći da mi je on 'najbolja prijateljica'", rekla je Merima Njegomir.

Pevačica i muzički urednik Prvog programa Radio Beograda Bilja Krstić rekla je da je otišao najbolji pevač narodne muzike.

"On će za mene uvek biti večan, a njegov glas će ostati upamćen", rekla je Bilja Krstić.

Za nju je Gojković bio poseban čovek i pevač.

"Svi znamo koliko je bio izuzetan. Za mene je najveći pevač narodnih pesama svih vremena. Nosio nas je svojom posebnom bojom glasa i svakom svojom interpretacijom", istakla je Krstićeva.

Prisetila se i velike podrške koju je dobila od Gojkovića kada je stvarala ansambl "Bistrik".

"Najveću podršku sam dobila od njega. Kada vam neko kao on da kompliment, samo možete da letite", rekla je i dodala da je pesmu "Evo srcu mome radosti" sa novog albuma "Svod" posvetila upravo Cunetu.

"Dugo niko neće zauzeti njegovo mesto, jer je bio poseban", istakla je.

Poznati frulaš Bora Dugić rekao je da je Cune bio jedinstven čovek – duhovit, bistar, elokventan, obrazovan.

"Tako je slikovito opisivao svaku sitnicu da je to bilo fantastično. Bog mu je dao izuzetan dar, neponovljiv glas, ali i talenat da tim glasom vlada. Bio je neverovatno spretan u korišćenju tog glasa", istakao je Dugić.

On je naglasio da je Gojković oplemenio svaku pesmu i svakoj reči u pesmi umeo je da da apsolutno značenje i podsetio da je brzo učio melodije, što mogu samo ljudi izuzetne muzikalnosti.

Dugić je rekao i da je Gojković bio dobar čovek, šarmer koji je čak umeo beskrajno šarmantno da priča viceve.

"Bio je jedinstvena ličnost koja svojim odlaskom može samo da izazove žaljenje i da se zapitate zašto odlaze najbolji. Uvek mi je žao kada odlaze genijalci poput Cuneta", rekao je Dugić.

Pevač Predrag Živković Tozovac smatra da je Cune za našu narodnu muziku i muziku uopšte bio "apsolutno najveći i najbolji".

"Mnogi su učili pevanje na način kako je Cune pevao", naveo je Tozovac.

Poznati muzičar Božidar Boki Milošević rekao je da je Cune kao čovek bio divan i dobar drugar.

"Često smo išli na turneje, bio je duhovit, šarmantan, voleo je familiju", rekao je Milošević.

"Izuzetna ličnost među pevačima"

Predrag Cune Gojković je mnogim kolegama i saradnicima tokom života bio inspiracija.

Pravnik i muzičar Žarko Milanović govorio je da Cune raspolaže sa tri komponente neophodne za umetnički rad a to su glasovne mogućnosti, talenat za našu narodnu pesmu i veliki radni kapacitet, vrednoća i želja da što više nauči.

Prema oceni kompozitora i dirigenta Voislava Simića, Cune je izuzetna ličnost među pevačima svih žanrova od zabavne muzike do opere.

"On ima izvanredan sluh, možda i najbolji od svih pevača koje znam. Glas mu je i dalje mlad i savršeno vlada njime, kao da je završio najviše vokalne škole, a da ne govorim o ogromnom repertoaru koji verovatno nijedan pevač nema", govorio je Simić.

Profesor Beogradskog univerziteta Milovan Bojić isticao je da nas je Cune budio pesmom i da je "krao ono što mi sanjamo".

Đorđe Marjanović je govorio da je Cune bio pevač-fenomen, najbolji interpretator koji se rodio na ovim prostorima.

Radoslav Grajić, kompozitor i urednik u TV Beograd je ocenio da je Cune bio i ostao nesalomivi stub naše popularne muzike. Novinar i publicista Žika Živulović Serafim nazvao ga je "Njegovim Veličanstvom Kraljem stare, dobre, srpske narodne pesme". Novinar Predrag Knežević ocenio da je Gojković bio afirmisan bkao pevač izvanredne širine, neobično izraženog sluha i muzikalnosti uopšte. "Ali je pored toga i glumac kao da je po profesiji dramski umetnik", dodao je Knežević.

Reditelj Jovan Ristić je rekao da je imao sreću da radi sa Cunetom i da pored njega uči kako se neguje muzička tradicija i kako se u svetu estrade odtaje pola veka na vrhu na najdostojanstveniji način.

Lepe reči o Cunetu imao je i prvak beogradske opere Oliver Njego.

"Da nisam, kao dete, čuo Cuneta Gojkovića možda se uopšte ne bih bavio pevanjem. On je kriv što sam se opredelio za profesiju pevača. Slušajući njegovo pevanje shvatio sam da je pored neophodne muzikalnosti veoma važan i osećaj za frazu, koju on poseduje", naveo je Njego.

Cuneta je poštovao i kompozitor Vojislav Voki Kostić.

"Kada čujem Cunetov glas, setim se reči moga oca: 'Ovaj umetnik ima svetu vatru'. Cuneta je 'sveta vatra' uvrstila u 'veličanstvenog' srpske vokalne muzike", govorio je Kostić.

Radmila Trifunović Diklić, urednica u muzičkoj redakciji TV Beograd je navela da Cune pripada generaciji pevača narodne muzike koja je lepotu i suštinu našeg folklora, posebno srpskog, neposredno upoznavala na nepresušnom izvoru znanja koje su posedovali Vlastimir Pavlović-Carevac, Žarko Milanović, Miodrag Jašarević, Maksa Popov, Đorđe Karaklajić, Duško Radetić i Sava Vukosavljev.

"U saradnji sa tim umetnicima i njihovim orkestrima, o broju pesama koje je sa njima snimio, dosta je pisano, a bio bi to i veoma dugačak spisak. Gradio je karijeru pažljivim izborom pesama i gotovo enciklopediskim znanjem melodija i tekstova", rekla je Radmila Trifunović Diklić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво