Kolegijum: Pokušaji diskreditacije "Politike"

Kolegijum lista "Politika" saopštio je da se poslednjih meseci taj list našao na meti napada nepoznatih hakera i zlonamernika koji bi želeli da običnu novinarsku grešku predstave kao navodnu nameru lista da obmane svoje čitaoce, navodeći i da je zato "Politika" bila prinuđeni da ceo slučaj prijavi tužilaštvu.

U slučaju koji je proglašen za aferu "Fantomski komentatori" ne može se govoriti o zloj nameri urednika i novinara te medijske kuće, već da se Politika našla na meti "kriminalnog napada nepoznatih počinilaca, o čijim pravim namerama i motivima možemo samo da nagađamo", navedeno je u saopštenju.

Kolegijum ocenjuje da se protiv Politike vodi "besomučna kampanja" prvenstveno putem društvenih mreža, ali i napada kolega.

Kolegijum navodi da je napravljena greška, jer nije detaljno proveren identitet autora koji se putem elektronske pošte lažno predstavio kao forenzički psihijatar iz kanadskog grada Montreala, doktor Petar Veličković, čiji je tekst objavljen u rubrici Pogledi 18. jula ove godine.

"Budući da nije postojao razlog da sumnjamo u identitet čoveka koji nam se predstavio kao ekspert, tim pre što u novijoj istoriji srpskog novinarstva ovakva prevara nije zabeležena, objavili smo tekst lažnog doktora koji nam je poslao i 'svoju', a kako se kasnije ispostavilo, fotografiju izvesnog nemačkog glumca Andreasa Kaufmana", navodi se u reagovanju Kolegijuma koje je objavljeno u današnjem izdanju lista.

Kolegijum konstatuje da je Politika ta koja je u ovom slučaju najviše oštećena i prevarena, kao i, njeni čitaoci.

Podseća se i da ovo nije bio jedini napad takve vrste na tu medijsku kuću, jer se identičan udar dogodio i početkom maja, tada pod identitetom izvesnog Milovana B. Vučića iz Los Anđelesa.

"Od sopstvene krivice za načinjene greške sigurno nećemo bežati, tako da će zbog ozbiljnih propusta u radu biti kažnjeni svi u lancu odgovornosti", navodim Kolegijum, ali dodaje da novinarska greška pokušava da im se spočita kao namerno dezinformisanje javnosti, kao i da se prave nemoguća poređenja sa nekadašnjom rubrikom Odjeci i reagovanja.

"Zbog pokušaja namerne diskreditacije i urušavanja ugleda Politike, bili smo prinuđeni da ceo slučaj prijavimo tužilaštvu, nemajući šta da krijemo ni od čitalaca, ni od javnosti. Verujemo da se izvršioci ovog napada ne nalaze ni u Kanadi, ni u Americi, već u Srbiji, o čemu smo i obavestili tužilaštvo", navodi Kolegijum.

Politika radi po zakonima Republike Srbije i zato joj neće suditi ni presuđivati nevladine organizacije i društvene mreže, kao ni samoproklamovana regulatorna tela za kontrolu medija, zapravo udruženja građana koja se finansiraju donacijama iz inostranstva, poručio je Kolegijum lista uz izvinjenje čitaocima.

broj komentara 0 pošalji komentar