Legalizacija oružja u toku, nije potrebno dokazivati poreklo

Ministarstvo unutrašnjih poslova daje još jednu priliku građanima da nelegalno naoružanje prevedu u legalne tokove. Vlasnici oružja tokom legalizacije mogu da predaju oružje i municiju bez dokazivanja porekla i neće odgovarati za neovlašćeno nabavljanje i držanje oružja.

Tokom legalizacije oružja koja je počela prvog juna, policiji je predato više od deset hiljada komada municije i minsko-eksplozivnih sredstava, i znatan broj oružja. Građani mogu da legalizuju oružje u nelegalnom vlasništvu do prvog oktobra.

"Želim ovom prilikom da podsetim sve one koji nelegalno drže oružje, da u vreme legalizacije, ukoliko predaju oružje, neće imati potrebu da dokazuju poreklo oružja i da nema krivične odgovornosti", kaže Zorica Lončar Kasalica, general policije iz Uprave za upravne poslove.

Nacionalna asocijacija za oružje Srbije podržava akciju MUP-a, međutim, smatraju da bi ona bila uspešnija uz bolju medijsku kampanju, i neki vid stimulacije.

"Jedan od vidova stimulacije je neka simbolična nadoknada koju bi Ministarstvo izdvojilo za ljude koji predaju to ilegalno oružje. Prevodi se samo ona vrsta oružja koja je zakonom dozvoljena da se poseduje – lovački karabini i oružje za ličnu bezbednost", kaže Zorica Subotić iz Nacionalne asocijacije za oružje.

Ministarstvo je u poslednje dve godine sprovelo dve legalizacije u kojima je predato više od deset hiljada komada oružja i dvesta hiljada komada municije.

"Građani mogu da predaju oružje i na taj način tako što će pozvati policijsku stanicu i policijski službenici će doći na adresu da preuzmu oružje, ili mogu na bezbedan način da donesu oružje u policijsku upravu ili stanicu", kaže Zorica Lončar Kasalica.

Kazne za nelegalno držanje oružja su pooštrene od prvog juna ove godine, od šest meseci do pet godina zatvora. Za veću količinu oružja i do 12 godina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 21. jul 2017, 08:41) - anonymous [neregistrovani]

Стимулације

Одређене стимулације сакако би допринеле легализацији, у виду укидања пореза на оружје и дозволе да се оружје за личну безбедност носи ван насељеног места ( на пецању, планинарењу, лову, камповању итд)