Đorđević: Propusti stručnjaka, nije prepoznato porodično nasilje

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je, povodom ubistva u Centru za socijalni rad u Rakovici, da analize zaključaka ukazuju da stručnjaci organa starateljstva nisu u dovoljnoj meri prepoznavali postojanje porodičnog nasilja. Tretirali su ga kao konflikt u parnici za vršenje roditeljskog prava i zaštite prava deteta jačeg intenziteta koji se mogao kontrolisati, istakao je Đorđević.

Đorđević je na sednici skupštinskog Odbora za rad i socijalna pitanja rekao da institucije sistema koje su imale zadatak da Centru za socijalni pruže obaveštenja o nasilju o porodici, a time pruže pomoć i podršku u procenu nasilja imale su propuste u svom radu, u prvom planu policija.

"Postoji indicija da se Đ. M. policijskim stanicama Rakovica i Savski venac više puta obraćala za pomoć zbog nasilja u porodici i ugrožene bezbednosti, ali kad su se stručni radnici 2016. godine obratili da o tome dobiju podatke, Policijska stanica Rakovica im je pružila odgovor da na evidenciji nemaju te prijave, što govori o tome da se nisu na adekvatan način bavili evidentiranjem i procesuiranjem tih prijava ili za to postoje neki drugi razlozi”", rekao je ministar.

Istovremeno se vidi da se policijska stanica u Rakovici septembra 2016. godine obratila Centru za socijalni rad sa obaveštenjem da je Marko Nikolić policiji prijavio da Đ. M. i partner njene sestre vrše nasilje nas detetom, kako bi Centar po tome postupao, dodao je Đorđević.

Ministar je rekao i da Komisija ustanove "Laza Lazarević" nije u dovoljnoj meri prepoznala disfunkciju ličnosti Marka Nikolića.

"Nije prepoznala porodično nasilje, a njega kao rizičnog u roditeljskoj ulozi. Evidento je da je stručna procena bila neadekvatna, kao i procena veštaka", istakao je Đorđević.

Takođe, navodi da je Centar za socijalni rad od predškolske ustanove dobio podatke koji ničim nisu ukazivali da postoji problem u očevom ponašanju.

"Na osnovu ovakvih izveštaja i procena, Centar za socijalni rad je stekao pogrešnu sliku da je otac adekvatan u roditeljskoj ulozi", rekao je Đorđević.

Napomenuo je da još nisu realizovane sve procedure u Centru za socijalni rad u Rakovici, jer su članovi tima još na lečenju zbog ranjavanja prilikom pokušaja da zaustave ubicu u izvršenju dela.

Vanredni nadzor izvršen posle tragedija

Đorđević je istakao da je, odmah nakon tragičnih događaja u centrima za socijalni rad na Novom Beogradu i Rakovici, komisija Ministarstva za rad izvršila vanredni nadzor.

Kaže da je Centar za socijalni rad Novi Beograd, nadležni organ starateljstva, postupao u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, ali nisu u svim segmentima poštovani standardi stručnog rada propisani Pravilnikom o organizaciji i Protokolom o postupanju u slučajevima nasilja u porodici i ženama u partnerskim odnosima, kao i Opštim protokolom za zaštitu dece.

Ministar je naveo da je tim stručnjaka organa starateljstva, bez obzira na navedene propuste, u realizaciji imao značajna ograničenja koja su se pre svega ogledala u izostanku adekvatne komunikacije između institucija sistema koje su nadležne za postupanje.

Đorđević je, kaže, odmah po dobijanju zapisnika o izvršenom nadzoru nad stručnim radom, izdao nalog direktoru Centra za socijalni rad da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti rukovodioca gradskog Centra za socijalni rad Odeljenje Novi Beograd i svih stručnjaka organa starateljstva koji su bili angažovani u radu na organizovanju zaštite od nasilja u porodici i zlostavljanje dece.

Ministar je istakao da je doneo obavezujuće upustvo o načinu realizacije obaveza centara za socijalni rad o primeni zakona o sprečavanjy nasilja u porodici. On je istakao da je već razgovarao sa svim direktorima centara za socijalni rad, a da će 26. jula održati sastanak sa predstavnicima svih lokalnih samouprava.

Najavljuje i da će Ministarstvo za rad ubrzo izraditi posebno upustvo za rad centara za socijalni rad.

"Odgovorni u centrima biće sankcionisani"

Ministar je istakao da će odgovorni za nesrećne događaje koji su se desili ispred centara za socijalni rad biti sankcionisani, dodajući da je direktorima centara izdao naloge o načinu postupanja u slučaju direktne ili indirektne pretnje po bezbednost zaposlenih ili korisnika tih ustanova.

Rekao je da je direktorima preneo da je njihova obaveza da ubuduće prijave policiji svako ponašanje koje može ugroziti bezbednost zaposlenih i korisnika centara, ali i da o tome obaveste resorno ministarstvo.

Ministar je Odbor informisao i da će naredne sedmice održati sastanak sa predsednicima opština i gradova kojima će predstaviti primere dobre prakse pojedinih lokalnih samouprava iz Srbije.

Na tim sastancima od lokalnih samouprava zahtevaće se da unaprede uslove za rad u centrima za socijalni rad, rekao je ministar, te dodao da se obično kod neželenih situacija prebacuje krivica na druge, najčešće na policiju, a da je vanrednim nadzorom nedavno uočeno mnogo propusta upravo u radu centara.

"Nije u mojoj nadležnosti da govorim o eventualnim propustima u drugim organima", poručio je ministar te dodao da će svi koji su odgovorni u slučajevima ubistava u centrima za socijalni rada, rade u ministarstvu kojim on rukovodi, biti kažnjeni.

Ponovio je da mora da se radi na unapređenju komunikacije između institucija sistema koje su nadležne za postupanje u ovakvim slučajevima, kao i da svako u svom radu treba da preuzme odgovornost za postupke iz svoje nadležnosti.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da su članovi Odbora pokazali odlučnost da se preduzmu konkretni koraci da se ne ponove slučajevi kakvi su se dogodili prethodnih dana, a Đorđević je rekao da će nastaviti sa transparentnim radom i izveštavanjem, jer je konačni cilj da se rizik od ovakvih nesrećnih slučajeva svede na minimum, a da on do kraja mandata "napravi Ministarstvo za primer".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи