Izvinjenje NIN-a čitaocima

NIN je uputio izvinjenje čitaocima koje je povredila naslovna strana najnovijeg broja tog nedeljnika, na kojoj je Srbija upoređena sa koncentracionim logorom.

Povodom napisa na naslovnoj strani "Arbeicht macht frei" (Rad oslobađa) i "Radni logor Srbija", u izjavi za medije glavnog urednika Milana Ćulibrka i kolegijuma NIN-a, navodi se da im nije bila namera da uvrede žrtve Holokausta, već da kritikuju Vladu Srbije.

"Apsolutno nam nije bila namera da uvredimo žrtve Holokausta, već isključivo da kritikujemo Vladu Srbije za nepoštovanje važećih zakona o radu i štrajku, koje je sama predložila", navodi se u izjavi i konstatuje da je naslovna strana novog broja NIN-a "izazvala burne reakcije".

"Svejedno, očito je da postoje čitaoci koje je povredila provokativna ilustracija na naslovnoj strani i njima se izvinjavamo", piše u izjavi.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je da je nedeljnik NIN, svojom naslovnom stranom, grubo pogrešio i da duguje izvinjenje i žrtvama Holokausta, zbog neukusnog poređenja, ali i građanima Srbije, zbog prelaska "etičke granice koja odvajkada deli civilizaciju od njenog antipoda".

U međuvremenu, ministar državne uprave Branko Ružić pozvao je sva novinarska udruženja da se izjasne povodom nove naslovne strane nedeljnika NIN i da jasno i kredibilno iznesu svoj stav.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas ilustraciju na naslovnoj strani nedeljnika NIN i navela da je upotrebom fotografije koncentracionog logora Dahau taj list uvredio sve žrtve Holokausta, ali i građane i građanke Srbije. 

Postupak NIN-a juče su kritikovali prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, kao i ministar Aleksandar Vulin u današnjoj pisanoj izjavi.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи