Kako stati na put zloupotrebi dečjeg rada

Vlada Srbije nedavno je usvojila Uredbu o utvrđivanju opasnog rada za decu. Primenjivaće se od 1. januara sledeće godine, a uskoro će početi obuka inspektora, policajaca i socijalnih radnika s ciljem prepoznavanja i sankcionisanja zloupotrebe dečjeg rada.

Svakodnevni i višečasovni rad na njivi, čak i kao pomoć roditeljima, rad na građevini, samo su neki od poslova koja deca ne bi smela da obavljaju. 

Jovan Protić iz Međunarodne organizacije rada kaže da postoji čitav niz poslova gde se radi i gde su ljudi izloženi hemijskim i fizičkim supstancama, a tu su i poslovi koji mogu da budu štetni po fizičko i mentalno zdravlje ili moral dece.

"Prekovremeni rad, rad u rudnicima, pod zemljom, čitav jedan spisak delatnosti koji je preuzet iz Uredbe o klasifikaciji delatnosti upravo zbog toga da bi se lakše mogle prepoznati... Pa su to delatnosti koje se odnose na građevinarstvo, rudarstvo. Ono što je karakteristično u tom radu, sakupljanje i tretman otpada, rad sa divljim životinjama, pogrebne usluge, itd", kaže Mira Božić iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Decu ne eksploatišu samo poslodavci, već i roditelji – nenamerno, jer smatraju da im na taj način pomažu da stiču radne navike. Granicu između poželjnog i štetnog rada dece, nekada je teško odrediti.

"Ono što je korisno da deca rade, ako je to neophodno zaista, da eventualno pomažu svojim roditeljima nekih, ne možemo da preciziramo, sat ili dva dnevno – što ne bi štetilo njihovom obrazovanju, redovnom odlasku u školu. Sve što je duže od toga, naravno je nepoželjno", rekao je Protić.

Preciznih podataka o zloupotrebi dečjeg rada nema. Pretpostavlja se da ih je oko 8.000 radno eksploatisano – najviše u poljoprivredi, ali i prosjačenju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 20. jul 2017, 11:09) - глас разума [neregistrovani]

Где је та граница?

Ко ће бити меродаван да одреди где је граница... докле је је користан рад, а одакле почиње злоупотреба? Да ли у злоупотребу спада и сезонски рад малолетника по малињацима рецимо, који је јако популаран код омладине, јер ту могу зарадити током бербе који екстра-динар... Хоће ли малинари, који ионако кубуре са радном снагом од следеће сезоне остати и без бројних малолетних берача?

(četvrtak, 20. jul 2017, 08:29) - anonymous [neregistrovani]

Ljudi....halo !

Dokon pop....Pa kod nas ni odrasli ne mogu da nadju posao,niti rade,a sad se donose uredbe koje su bile aktuelne u 19. veku. Daj boze da ima 10 ovakvih slucajeva u nasoj zemlji godisnje. Prosto je tesko poverovati kakvo skretanje paznje gradjanima.