Šta se gradi na mestu nekadašnje zgrade američke ambasade?

Za više od 60 godina otkako je izgrađeno, staro zdanje i plac američke ambasade u centru Beograda dobili su nove vlasnike – dve izraelske firme. Investitori su od prošle nedelje već srušili polovinu od 17.000 kvadrata smeštenih u pet zgrada, a početak gradnje stambeno-poslovnog kompleksa najavljuju za kraj avgusta. Uposliće, kažu, domaće građevinske firme i koristiti materijal proizveden u Srbiji.

Počelo je rušenje nekadašnje američke ambasade u Sarajevskoj ulici, a posao je poveren domaćoj firmi koja ima rok od 75 dana da sruši objekte.

"Rušenje vršimo sa ovim našim mašinama, sa makazama. Nema velike buke, građani su zaštićeni", kaže direktor "Elita kopa" Vese Romić.

Kupac zgrade i placa od oko 60 ari izabrao je domaću firmu da izgradi 260 stanova, 500 parking mesta i više od 5.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Na gradilištu će biti uposleno 250 radnika.

Koristićemo domaće materijale i akcenat će biti da se pomogne domaća privreda. Projekat je u fazi završetka, dobiće se građevinska dozvola i počinju zemljani radovi i zidanje, pošto se radi o jednom od najlepših bulevara u prestonici", ističe građevinski inženjer "Energogrupe" Dragana Glavardanov.

Izraelski investitor je arhitektonsko rešenje poverio srpskim i izraelskim stručnjacima koji će, čuvajući prepoznatljivu fasadu bivše američke ambasade, ali s modernim rešenjima u enterijeru, omogućiti novi stil života u strogom centru prestonice.

"Vlasnički odnosi su 100 odsto čisti, pošto smo mi, privatni investitori i prodavac kompleksa sklopili ugovor. Budući kupci mogu biti uvereni da su svi papiri, sve dozvole i ugovori tu i nikakvih problema oko dokumentacije neće biti", kaže direktor kompanija "KMR Yossi Avrahami" i "Almogim Holdings" Miša Marković.

Stambeno-poslovni kompleks u Kneza Miloša trebalo bi da bude završen do 2019. Investitor kaže da će stanove prodavati i tokom gradnje, ali će se prvi kupci stanova u njih useliti tek po dobijanju upotrebne dozvole i uknjižbe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се