Šugajev: Rusija razmatra moguće isporuke S-300 Srbiji

Direktor ruske Federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitirij Šugajev kaže da Rusija "razmatra moguće isporuke" raketnog sistema S-300 Srbiji.

"Srpski partneri su zainteresovani za isporuku raketnog sistema S-300. To je nešto o čemu razgovaramo", rekao je Šugajev novinarima na Međunarodnom salonu vazduhoplovstva i kosmosa MAKS, preneo je Sputnjik.

Raketni sistem S-300 je odbrambeni sistem zemlja–vazduh, koji je u stanju da pogodi balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće rakete, kao i taktičke i strateške vojne letelice, naveo je Sputnjik.

Sistem S-300 postao je veoma poznat na samom početku 90-ih godina. Tada je ovaj kompleks počeo da se prikazuje u različitim salonima oružja, a o njegovim mogućnostima se pojavila masa publikacija. Odluka o proizvodnji S-300 doneta jer se u SAD 70-ih godina pojavilo novo napadačko oružje – krstareće rakete.

Sistem S-300 automatski određuje parametre trajektorije kretanja vazdušnog objekta (udaljenost, brzinu, visinu, smer), pripadnost državi – „svoj-tuđi", tip i stepen opasnosti, uslove ispaljivanja i obezbeđuje optimalni raspored vazdušnih objekata po vatrenim divizionima radi njihovog gađanja, piše Glas Rusije.

S-300 može da gađa ciljeve koji lete iz bilo kog smera. Rastojanje na kojem kompleks deluje iznosi do 150 km, minimalna visina gađanja cilja je 10 km, što je praktično plafon primene borbenih aviona. Kompleks istovremeno može da pogađa šest ciljeva s navođenjem po dve rakete na svaki od njih.

Važna karakteristika S-300 sastoji se i u tome što se rakete na daljinsko upravljanje isporučuju, transportuju i sadrže na borbenom dežurstvu u transportnim kontejnerima za puštanje u pogon i u toku 10 godina eksploatacije nisu im potrebne bilo kakve provere i regulisanje. Neposredno iz njih vrši se i lansiranje raketa prema ciljevima koje prati radar dometa 300 kilometara.

Rakteni sistem S-300 sada je aktivan u naoružanju 14 država, od čega i tri članice NATO-a (Slovačka, Bugarska i Grčka), dok je još nekoliko zemalja izrazilo interes ili najavilo kupovinu  ovog PVO sistema.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво