Poplave u Zapadnoj Srbiji

Đetinja poplavila delove Užica. Požega, Arilje, Čačak, Gornji Milanovac i Lučani nemaju vodu za piće. Od sutra redovno vodosnabdevanje sa Rzava. Vlada najavljuje pomoć najugroženijima.

Reka Đetinja se povukla u svoje korito, nakon što se izlila sinoć, posle kiše koja je u užičkom kraju padala 15 sati. Potopljeno je nekoliko kuća i restorana pored brane u gradu, kao i donja zona u prigradskom naselju Turica, iznad Užica. Najteža situacija je u Arilju i Požegi.

Palo je 56 litara vode po kvadratnom metru, koja je doticala brzinom od 50 litara u sekundi. Đetinja je nadošala za dva sata, a kuće na keju našle su se u vodi.

Posle uklanjanja opasnosti od izlivanja Đetinje, u Užicu i okolnim mestima je situacija pod kontrolom. Formirana je komisija za utvrđivanje štete i odgovornosti.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za vanredne situacije Milan Popadić rekao je da je postavljeno oko 5.000 džakova sa peskom na obalama Đetinje u Užicu tako da su sprečene veće posledice poplave.

Rukovodilac Gradskog štaba civilne zaštite u Užicu Zoran Milojević izjavio je da će grad svima koji su pretrpeli materijalnu štetu pomoći sredstvima iz budžeta i najverovatnije republičkim sredstvima, jer su proglašene vanredne mere od poplava.

Najteže u Arilju i Požegi  

Pet opština Zapadne Srbije, Čačak, Gornji Milanovac, Lučani, Požega i Arilje, u kojima živi oko 300.000 stanovnika, od jutros ne dobijaju vodu za piće iz sistema "Rzav". Reka Rzav je u blagom opadanju.

Najteža situacija je u Arilju i Požegi. U Arilju je evakuisano 30 stanovnika iz ugroženih domaćinstava. Svi su smešteni u objekat škole, gde im je ukazana medicinska pomoć. 

Direktor JP "Rzav" iz Arilja Ljubo Lazović izjavio je da su otklonjeni najveći kvarovi na sistemu oštećeni u poplavi. Večeras je ponovo počeo da fukcioniše vodovodni sistem "Rzav".

Fabrika za preradu vode radi gotovo normalno, a dolazak vode očekuje se sutra pre podne, rekao je Lazović.

Požeška opština proglasila je elementarnu nepogodu. U opštini je poplavljeno 150 kuća, ali se nivo reka u poplavljenom području ne povećava, rekao je agenciji Beta predsednik opštine Milovan Mićović. Vatrogasno-spasilačke ekipe rade na evakuaciji ljudi na ugroženom području Požege gde su se izlile reke Moravica i Morava.

Direktor Zdravstvenog centra u Čačku Momčilo Spasić izjavio je da je čačanska bolnica bez vode i da su obezbeđene dve cisterne vode, posebno za odeljenje dijalize i hirurgije. 

Velika šteta u Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju

Posle jednodnevnih kiša bujice su pričinile veliku štetu u opštinama Nova Varoš, Prijepolje i Priboj, naročito na putevima i stambenim objektima.

Izlile su se reke Mileševka, Bistrica, Lim, Zlošnica, Kratovska reka i veliki broj bujičarskih potoka zbog čega su bez struje i pijaće vode ostala mnoga naselja u tom kraju.

Posle višečasovne borbe radnika preduzeća Putevi, sprečen je ozbiljniji prekid saobraćaja na magistralnom putu prema Crnoj Gori koji je prošle noći bio u prekidu gotovo šest sati. Saobraćaj je normalizovan, ali se odvija otežano zbog nanosa koji su danas uklonjeni.

U novovaroškoj opštini reka Bistrica je poplavila motel i ribnjak Vrelo u Draževićima, fabriku Zlatar-plast i pilanu Vihor.

U fabrici Zlatar-plast je, prema rečima direktora Mića Zorića, poplavljen deo pogona i proizvodnja je obustavljena.

U opštini Prijepolje je reka Mileševka na više mesta oštetila i potkopala put prema manastiru Mileševa. Manastir je u noći između petka i subote bio u opasnosti od bujičarskih reka Mileševke i Kosaćanke koje su poplavile deo manastirske porte.

U opštini Priboj, prema rečima predsednika opštine Lazara Rvovića, najviše štete je u naselju Rabrenovac, ali i na seoskim putevima.

Sva raspoloživa mehanizacija u ovoj opštini angažovana je na uklanjanju nanosa.

U ovim opštinama veliki broj domaćinstava je bez struje, a počeo je da se normalizuje telefonski saobraćaj u Prijepolju koji je bio znatno redukovan zbog podzemnih voda.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjvio je da je na putnom pravcu prema Pazarskoj Banji bujica odnela deo magistralnog puta, koji je u međuvremenu saniran, ali da su i dalje moguća oštećenja, dok je put Novi Pazar-Tutin i dalje u potpunom prekidu.

Gradonačelnik Novog Pazara, koji je nakon obilaska kritičnih tačaka u Novom Pazaru obišao u Sjenicu, rekao je da "ovaj grad liči na veliko jezero".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво