Stari traktori odlaze u penziju

Ovih dana uručena su i prva rešenja za subvencionisanu kupovinu traktora. Do sada je podneto 2.300 zahteva, a od toga 2.050 njih ispunjava uslove. Do kraja godine, očekuju u Ministarstvu, svi poljoprivrednici koji ispune uslove rešenja će i dobiti.

"Ferguson 533" Dragišu je služio četrdeset godina. Služi i dalje, ali kaže, vreme je da ode u penziju.

"Treba mi veliki traktor pošto se bavim proizvodnjom belog luka. Meni preko leta treba više puta da njivu izorem i treba mi jak traktor", kaže Dragiša Milenković, poljoprivrednik iz Žitorađe.

Dragiša je jedan od 500 voćara i povrtara kojem je odobreno rešenje za nabavku novog traktora. Država daje 50 odsto sredstava, a takvih subvencija nije bilo od 2010. godine.

"Više od 2.300 ljudi je konkurisalo za tu vrstu subvencija. To, s jedne strane, govori da je interesovanje veliko a, s druge strane, što nije tajna, imamo situaciju da je prosečna starost trakotora i uopšte mahanizacije u Srbiji dosta velika – od 25 do 30 godina", kaže Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja.

Podmlađena mehanizacija znači efikasnija proizvodnja, ali i konkrentniji proizvodi.

"Moramo subvencionisati mnogo jače da bismo pomogli zamenu svih tih traktora jer je više od 90 odsto staro više od 10 godina, moramo konstantno podržavati. Taj proces teče sa ili bez podrške države. Oni koji se nalaze u ozbiljnom ciklusu proizvodnje, oni će investirati u nabavku traktora jer moraju", kaže Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.

I taj broj ne premašuje 3.000 traktora godišnje. Farmeri iz Nemačke, Francuske kupuju i do 34.000, Italijani do 18.000. Kako bi se ugledali na kolege iz inostranstva, pre svega za moderniju mehanizaciju, potreban je stabilan model finasiranja novih mašina.

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, smatra da treba povećati agrarni budžet i da se uspostavi korelacija između agrarnog budžeta i doprinosa poljoprivrede u kreiranju BDP-a.

"Primarna poljoprivreda stvara oko 10 odsto BDP-a zemlje, ona bi trebalo da učestvuje u tolikom procentu u budžetu Srbije, a danas je to oko četiri odsto. Prema tome, danas nekih 10 odsto učešća bi značio milijardu evra u budžetu Srbije, a to je onda jedna dobra osnova za inveticioni ciklus", objašnjava Prostran.

Razvoj domaćih njiva, kažu analitičari, sa ovakvom mehanizacijom doveden je u pitanje. Posebno apeluju da se buduće subvencije pre svega usmere ka dominantim farmerima, a to su mali i srednji proizvođači.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво