Multimedijalni spektakl "Nemanjići" na fasadi Starog dvora

Beograđani i njihovi gosti mogli su da se upoznaju sa dinastijom Nemanjića i bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem te loze, kroz multimedijalni spektakl "Nemanjići".

Na fasadi Starog dvora, kroz novi umetnički izraz, 4D projekcijom i mapiranjem, multimedijalni projekat predstavio je vladare Nemanjića i važne događaje srednjovekovne istorije, a povodom osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralja, Stefana Nemanjića Prvovenčanog.

Zamenica predsenika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović kaže da je grad Beograd prepoznao ovaj projekat kao važan, ne samo za prestonicu već i za celu Srbiju.

"Sigurna sam da Beograđani i posetioci grada vrlo dobro znaju istoriju Srbije i za lozu Nemanjića, to su vladari koji su od Srbije napravili tada jednu od najvećih država na Balkanu, ostavili su iza sebe zadužbinu i pisani trag zahvaljujući kome mi danas učimo i znamo o našoj istroiji", rekla je Radulovićeva novinarima.

Istakla je da je Grad Beograd želeo da pokaže koliko se ponosi istorijom, ali i da na moderan način mladima predstavi srednji vek. 

"Ovo je veliki događaj u našoj prestonici, očekujem da će zaživeti i da ćemo imati još projekata koji će pokazati kakvu istoriju Srbija ima", istakla je Radulovićeva.

Kreativni direktor kompanije za digitalnu umetnost "Ohilužns" Nikola Simić kaže da projekat predstavlja nastavak napora te kompanije da gostima i građanima Beograda ponudi sadržaje koje u sebi imaju tradiciju i kulturu.

"Uspeli smo da spojimo srpsku tradiciju i obeležavanje 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, početak srpske kraljevine sa najmodernijom tehnologijom", rekao je Simić novinarima.

Desetomunitne projekcije će biti organizovane i za vikend 15. i 16. jula u 21 sat, a projekat su podržali Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i SPC.

Osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralja biće obeleženo emitovanjem RTS-ove serije "Nemanjići – rađanje kraljevine", što će biti prva dramsko-igrana televizijska obradasrpskog srednjeg veka. Početak emitovanja planiran je za kraj 2017. godine

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво