Gde je nauka u Srbiji danas, a gde će biti sutra?

Srbija danas obeležava dan rođenja velikog naučnika Nikole Tesle i Dan nauke. Vlada radi na tome da se pređe na kombinovano-institucionalni model finansiranja naučnika, po kojem bi oni koji rade u institutima imali sigurnu osnovnu zaradu i ne bi zavisili od projekata. Strategijom za nauku predvideli smo da se izdvajanje iz budžeta poveća do jedan odsto, čime bi se za nauku ukupno izdvajalo 1,5 odsto BDP-a, kaže za RTS pomoćnik za nauku u Ministarstvu prosvete Nikola Tanić.

Nikola Tanić, pomoćnik za nauku u Ministarstvu prosvete, kaže da je Strategijom za nauku predviđeno da se izdvajanja iz budžeta za nauku povećaju na jedan odsto BDP-a.

U zemljama EU za nauku se izdvaja do dva odsto bruto domaćeg proizvoda, u Americi do tri odsto. Tanić kaže da se u Srbiji izdvaja trenutno između 0,7 i 0,9 odsto BDP-a, a iz budžeta 0,4 odsto.

"Strategijom za nauku predvideli smo da se izdvajanje iz budžeta do jedan odsto poveća. Ako bude tako, onda će dostići 1,5 odsto BDP-a što je dramatičan korak napred i omogućiće istraživačima da bolje rade", rekao je Tanić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Naučnici, njih 3.600 koji rade u institutima u Srbiji u ovom trenutku, zavise od prihvaćenih projekata. Vlada, kaže Tanić, radi na tome da se pređe na kombinovano-institucionalni model finansiranja.

"Po tom modelu svi istraživači će imati zagarantovanu osnovicu, kao što imaju profesori na fakultetima koji za pedagoški rad imaju stabilnu platu, a dodatne prihode za istraživanja", objasnio je Tanić.

Naučna zajednica tri godine čeka novi projektni ciklus. Vlada je prethodni poništila. 

"Očekujemo novi do kraja godine, septembar je najaktuelniji u razgovorima. Uskoro će ministarstvo izaći sa dugoročnim programom u okviru kojeg će biti predstavljen novi konkurs koji će trajati dok ne pređemo na kombinovano-insistucionalno finansiranje", ističe Tanić.

Smatra da privreda ne koristi dovoljno znanja naših naučnika.

"Privreda ne koristi dovoljno istraživače i naučnike i znanja koja im leže u laboratorijama a potencijal su srpske nauke. Radimo na tome da se to promeni. Preko PKS-a smo pokrenuli proces i nadamo se da će uspostaviti bolju saradnju. Za uspešnu privredu treba nam uspešna nauka", naglasio je pomoćnik za nauku u Ministarstvu prosvete.

Naši naučnici na daleko su poznati i cenjeni u svetu, a saradnja sa najboljima doprinosi poboljšanju kvaliteta.

"Ministarstvo je ostvarilo veliku diplomatsku pobedu – saradnju naših naučnika sa Nacionalnim fondom za nauku SAD. Bili su u Srbiji, intenzivno radimo na tome da sledeće godine zajednički timovi budu na projektima koji će biti finansirani od Nacionalnog fonda i Ministarstva", rekao je Tanić istakavši da je to velika stvar za našu nauku.

Inače, Dan nauke se obeležava danas, na rođendan Nikole Tesle, a Tanić kaže da mladi ljudi moraju znati više o najvećem umu sa ovih prostora.

"Tesla, kao svetski naučnik našeg porekla, zaslužuje više prostora nego što mu dajemo", rekao je Tanić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво