Sa kojim se problemima suočavaju preduzetnice

Tek svaka treća žena se odluči da se oproba u preduzetničkim vodama. Većina njih ima problem sa plasmanom robe na tržište ali i sa sa garancijama za kredit. Kako da uđu u preduzetnički svet, ali i još važnije, kako da se u njemu pozicioniraju, pomažu i lokalne samouprave.

Pre osam godina pokrenuli su zadrugu za izradu ćilima. Sibolično, "Damsko srce" čuva, kažu, stari zanat od zaborava.

"Ekonomska cena bi trebalo da bude nekoliko puta viša. Jedan kvadrat pirotskog ćilima u ovom trenutku radimo na ivici opstanka", rekla je Slavica Ćirić iz zanatske zadruge za izradu ćilima "Damsko srce" u Pirotu. 

To potvrđuje i računica. Tkalji sa deset godina radnog iskustva potrebno je mesec dana da izradi kvadrat ćilima.

"Učenje tkanja veoma dugo traje, treba početi dok je devojčica mala", rekla je Jasmina Kirov, ćilimarka.

Sever je preuzeo mustru sa juga. Sombor već tri godine pomaže ženama iz tog kraja koje žele da se bave rukotvorinama. Po ugledu na Pirot tako čuvaju tradiciju staparskog ćilima.

"To je početni korak, naravno da tu postoji još mnogo istanci koji utiču na poboljšanje položaja žena ne samo u privredi nego i u društvu, ali svakako da ekonomski osnažene žene mogu da budu samostalne, samosvense i da mogu da same rade na unapređenju i svog društvenog položaja", istakla je Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora. 

Da bi ih bilo više treba da pomogne saradnja privrede i opština. Program Kordinacionog tela i NALEDA i "Etnomreže" trebalo bi u narednih tri meseca da uposli 1.000 žena na izradi rukotvorina koje bi institucije i privreda koristili kao poslovne i diplomatske poklone.

Violeta Jovanović iz NALED-a kaže da je cilj da skrenu pažnju na težak položaj žena na selu i da ukažu na to da su one veliki, a zanemareni ekonomski potencijal za privredni razvoj i oživljavanje sela. Kako kaže, potrebno je da se pomogne ženama da se one profesioalizuju kao proizvođači rukotvorina za tržište.

Prepreka na tom putu nedostupni izvori finasiranja, nepovoljni krediti, i to što često nisu vlasnice nekretnina.

"Dva ključna pravca kako im pomažemo su dodatna znanja, veštine, koje prate savremeno tržište, i savremene potrebe rada, a drugo je dostupnost finansijskim izvorima, dakle da sve više postaju vlasnici nekretnina i što povoljniji krediti. I naravno NBS je već poodavno je formirala radnu grupu koja ima za cilj unapređenje strateških okvira i donošenju mehanizama mikrofinansiranja", kaže Branka Drašković, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost.

Te mere bile bi namenjene 51 procentu stanovništva u Srbiji. Reč je o ženama od kojih 60 odsto ne radi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се