Letnja škola nauke u Kragujevcu

Po ugledu na Istraživačku stanicu Petnica u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održava se Kragujevačka letnja škola nauke. Organizuju je članovi sekcije primenjene fizike i elektronike. Predavači su nekadašnji gimnazijalci, saradnici u Petnici, a polaznici kragujevački osnovci srednjoškolci.

Školska godina je završena, prijemni ispiti prošli a njih pedesetak i dalje su u školskim klupama. Ove osnovce i srednjoškolce zanima sve i prirodne i društvene nauke. Zato sa istim interesovanjem uče programiranje ali i gde se nalazi slepo crevo, šta je to Adamova jabučica.

Jedan polaznik kaže da je način predavanja dosta zanimljiv i stvari koje mu se nisu svidele u osnovnoj školi ovde može na neki način i da shvati. Drugi da ih biomedicina, matematika, fizika, elektronika, dosta stvari zanima, kao programiranje i elektronika.

Predavači su sadašnji ili dojučerašnji gimnazijalci, mladi sa iskustvom sticanim na mnogobrojnim naučnim projektima, saradnici u Petnici.

"Ideja je da ja njih zainteresujem da oni sami istražuju da traže informacije i da sami uče više nego što ja njima mogu da prenesem zaista znanje", kaže saradnik u Petnici Marko Skakun.

Predavač Sara Milojević kaže da ih interesuju neke stvari, da što više pitaju, a sve što ih interesuje, to i pitaju i da ih ne bude sramota u tako nekim situacijama zato što u stvari ne postoji glupo pitanje.

Kragujevačku letnju školu nauke već drugu godinu organizuju đaci Prve kragujevačke gimnazije, članovi sekcije primenjene fizike i elektornike.

"Cilj je da se deci koja nemaju priliku da odu u Istraživačku stanicu Petnica približe znanja iz multidisciplinarnih nauka kao što su lingvistika, matematika, primenjena fizika i elektronika i programiranje", kaže organizator Kragujevačke letnje škole nauke Uroš Parezanović.

Kragujevačka letnja škola nauke okupila je pedesetak osnovaca i srednjoškolaca. Organizatori, đaci Prve kragujevačke gimnazije, već imaju ideje za sledeće leto.

broj komentara 0 pošalji komentar