Lončar: Biće veće plate u zdravstvu, rade se platni razredi

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će do kraja godine u zdravstvenim ustanovama u Srbiji biti zaposleno još 1.000 zdravstvenih radnika. Zaposleni u zdravstvu imaće veće plate, ali iz realnih izvora, izjavio je Lončar. Na prijemu u njihovu čast, ministar najavljuje da će se boriti za bolji materijalni status i uslove rada zdravstvenih radnika.

Od momenta kada su se slikali sa diplomom medicinskog fakulteta, do fotografije sa radnim knjižicama neki od novozaposlenih lekara mogli su i još jednom da završe fakultet. Ili bar kurs nemačkog gde ih najviše traže. Oni su ostali u Srbiji.

"Nemački nisam učio, ali sam nekoliko puta razmišljao da odem, da li Nemačka ili čak možda Amerika. Ponekad ne mogu da verujem da se ovo završilo, ali definitivno sam srećan", kaže dr Jovan Lalošević, KCS.

Dr Dunja Knežević, takođe zaposlena na KCS, priča da je na posao čekala pet i po godina.

"Volontirala sam, započela sam specijalizaciju i evo sad na konkursu smo prošli zahvaljujući i Ministarstvu i upravi Kliničkog centra Srbije. Zbog porodice i zbog svega želeli smo da ostanemo ovde", dodaje Dunja Knežević.

Kolege u amfiteatru, kolege i u ordinacijama. Troje lekara iz generacije, posao je dobilo u istoj bolnici. Žele i istu specijalizaciju.

Dr Petar Komlenić iz Opšte bolnice u Pančevu odabrao je internu medicinu. "Bilo je teških ternutaka kad šaljem prijave na konkurs a ne dobijam nikakav odgovor", dodaje Komlenić.

"Sve vreme sam stažirala na internom odeljenju u pančevačkoj bolnici, to se lepo poklopilo da dobijem posao gde želim", zadovoljna je dr Jelena Kosanović, zaposlena u Opštoj bolnici u Pančevu. 

Deo lekara koji su zaposleni od početka godine primio je u Palati "Srbija" ministar Lončar i tom prilikom rekao da su oni budućnost srpskog zdravstva.

"To su ljudi koji treba da budu u prvom planu, koji treba da stoje ovde i govore o svojim uspesima i dostignućima i profesionalnim usavršavanjima", rekao je Lončar.

 

je na prijemu rekao da su povećanje plata obećali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

"Mi već radimo platne razrede i hoćemo da zaposleni u zdravstvu dobiju veće plate iz zdrave kase", rekao je Lončar.

On je naglasio da je ideja Vlade da se plate povećavaju iz realnih izvora, ali "tako da ne zadužujemo našu decu". 

Lončar je naglasio da su od početka godine zaposlena 1.644 lekara i zdravstvena tehničara, a da je u poslednje tri godine odobreno 4.000 specijalizacija.

"Jedan deo je primljen onih koji su dugo volontirali, drugi deo je primljen sa Biroa. Najveći broj sa prosekom preko devet, mnogi sa prosekom 10, neki od njih bili su studenti generacija", kaže Lončar.

On je podsetio da se, posle nekoliko decenija, u Srbiji ponovo grade bolnice, klinički centri, nabavljaju novi akceleratori, ali da ništa od tih ulaganja neće vredeti ako se ne nastavi ulaganje u ljude.

"Vrlo dobro znamo šta smo zatekli kada smo došli – neko je tada mislio da je dobro da se ne odobravaju specijalizacije, da u pojedinim zdravstvenim ustanovama ima više vozača nego lekara, što je sve bio siguran put da se srpsko zdravstvo uruši", rekao je Lončar.

On je apelovao na profesore da u mladim lekarima nađu svoje naslednika i da svaki stručnjak u zdravstvu obuči dvoje-troje mladih lekara koji će moći dostojno da ih zamene i nastave njihov posao.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković poručio je mladim lekarima da je ovo početak njihovog puta, da sa željom da što više napreduju, učestvuju svakodnevno u izgradnji zdravstvenog sistema Srbije.

"Imate punu podršku države, a sve sa jednim ciljem – da građani Srbije imaju zdravstveni sistem kakav zaslužuju", rekao je Gojković.

On je dodao da će biti nastavljeno sa onim što je bio najveći nedostatak srpskog zdravstva, a to je novo odobravanje specijalizacija.

Zlatko Pravdić, jedan od novozaposlenih mladih lekara u Klinici za hematologiju KCS, rekao je da je srećan što se zaposlio u našoj zemlji.

"Omogućeno mi je da se bavim oblašću hematologije, za šta sam se još za vreme studentskih dana interesovao", rekao je Pravdić. 

Pravdić je zahvalio Vladi Srbije i Ministarstvu zdravlja što su omogućili zapošljavanje mladih lekara, ali i svojim mentorima i kompletnom timu za hematologiju KCS. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара