Đorđević: Srbiju i Alžir veže neraskidivo prijateljstvo

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je svečanosti povodom 55. godišnjice nezavisnosti Alžira i rekao da Srbiju i Alžir deli neraskidivo i jako prijateljstvo bazirano pre svega na ljubavi prema slobodi i otporu prema tlačenju i stranoj opresiji.

Zoran Đorđević je istakao da je sada kao ministar za rad svestan novih oblasti u kojima odnosi dve zemlje mogu da se razvijaju.

"Jugoslavija je bila prva evropska zemlja koja je priznala alžirsku privremenu vladu, a vi ste nam pružili podršku nakon poplava pre nekoliko godina i želim da u ime vlade zahvalim Alžiru što pomaže našem narodu i što ste uvek tu da nas hrabrite kada je teško", rekao je Đorđević.

Na skupu je predstavljena i knjiga "Alžir-Beograd: jubilej prijateljstva 1962-2017", za koju je ministar napisao predgovor.

Đorđević je istakao da je 55 godina od nezavisnosti i 55 godina prijateljstva Srbije i Alžira.

"Kao ministar odbrane uverio sam se u kvalitet naše saradnje, vrlo sam ponosan što je Alžir ukazao poverenje Srbiji sa kojom blisko sarađuje u oblasti vojne industrije. Preneću ministru Vulinu naše dobre odnose i siguran sam da će i on nastaviti naš put saradnje", rekao je Đorđević.

Ministar je govor završio citatom Voltera da "sve vrednosti ovog sveta ne vrede kao jedan prijatelj", dodavši da Srbija danas ima mnogo prijatelja i da je siguran da je Alžir jedan od njih.

Ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šešub je rekao da Alžir za razliku od drugih kolonizovanih zemalja svoj nacionalni praznik ne proslavlja na dan kada je postao nezavisna zemlja, već dan kada je narod pokazao prvi otpor i uzeo oružje.

"Današnji dan je i dan sećanja na borce koji su umrli za nezavisnost i suverenitet Alžira. Peti jul 1962. je dan kada se završila duga kolonijalna tama koja je trajala 132 godine. Konačno današnji dan je i dan sećanja na borce koji su umrli za nezavisnost i suverenitet Alžira", rekao je Šešub..

Dodao je da je podrška bivše Jugoslavije borbi Alžira bila od velike važnosti i da knjiga "Alžir-Beograd: jubilej prijateljstva 1962-2017" treba da sačuva sećanje na tu saradnju i istorijsko prijateljstvo dve zemlje.

Predsednik Društva prijatelja Alžira, Marko Jelić je rekao da ovo društvo radi pre svega na razvoju kulturne saradnje između Srbije i Alžira.

"Cilj ove knjige je da donese veće razumevanje odnosa i razvijanje bliskosti dva naroda. Naša saradnja je već 55 godina veoma sadržajna i nadam se da će takva ostati", naveo je Jelić.

broj komentara 0 pošalji komentar