Kako do istine o nestalim bebama?

Roditelji nestalih beba za novu vladu imaju stare zahteve. Kako je zakon povučen iz skupštinske procedure, jedna grupa roditelja traži hitan prijem kod premijerke i ministarke pravde, novu raspravu i izmene zakona. Druga udruženja traže formiranje nezavisne komisije po ugledu na Komisiju za istinu o ubistvima novinara. I jedni i drugi čekaju odgovor nadležnih. U istragu se uključio i francuski Interpol.

Godinama majka Ana Pejić pronalazi papir po papir da dokaže sumnju da je njena beba nestala. Upisana je bez imena, ali sa matičnim brojem, nedostaje papir koji bi potvrdio da je beba sahranjena, tvrdi majka. Grupa roditelja iz Srema je čekala na istragu nadležnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici, ali je pomoć potražila i od francuskog Interpola.

"Dali smo im dokumentaciju, nekoliko desetina stranica dokumenata su odneli. Nešto smo naknadno poslali mejlom", kaže Ana Pejić iz Grupe roditelja nestalih beba u sremskim porodilištima.

Dok čekaju prve informacije od međunarodne policije, nadaju se i rezultatima u Srbiji.

"Mi tražimo da država stane na našu stranu, tj. da budemo tim. Nikakav leks specijalis, ni ovaj koji je povučen, ni neki popravljeni, neće rešiti problem nestalih beba, nego će nastaviti našu agoniju", ističe Pejićeva.

Isti je cilj, ali drugačiji zahtevi Beogradske grupe koja godinama pokušava da dođe do istine. Oni se zalažu za donošenje leks specijalisa koji bi im pomogao. Na stari predlog koji bi mogao ponovo da dođe pred parlamentarce, imaju brojne primedbe i traže izmene.

"Smatramo da će imati sluha s obzirom na to da predloženi zakon apsolutno nije povoljan za roditelje, da je sraman, jer on govori samo o nadoknadi, a ne o istragama. Ključ svega i želja roditelja je da se sprovede istraga sa širim ovlašćenjima", kaže Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Obaveza da Srbija nađe način da se slučajevi nestalih beba reše, stoji još od 2013. godine, posle odluke Evropskog suda za ljudska prava – u slučaju Zorice Jovanović, kojoj je povređeno pravo na porodični život. Rok za pronalaženje rešenja, prema presudi, ali i Akcionom planu za poglavlje 23, istekao je pre dve godine.

"Propusti su brojni, prvo činjenica protoka ovoliko vremena i nedonošenja adekvatnog zakona, odnosno mehanizma. Drugo, i kada imamo neki eventualni, potencijalni mehanizam, pitanje njegove adekvatnosti je zaista veliko", tvrdi Ana Janković Jovanović iz Jukoma.

U Ministarstvu pravde podsećaju da su zakon zajedno pisali nadležni i predstavnici roditelja.

"Ministarstvo pravde veruje da će nova Vlada Srbije ponovo usvojiti taj nacrt zakona i ponovo ga proslediti poslanicima na usvajanje", navode u Ministarstvu pravde.

Ne zna se tačan broj, ali procene su da u Srbiji više od 3.000 roditelja traga za bebama koje su im oduzete, pod izgovorom da su preminule u porodilištu.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 05. jul 2017, 09:56) - anonymous [neregistrovani]

srbija

vrlo cudna zemlja,cudni zakoni.

(sreda, 05. jul 2017, 08:59) - U VB med i mleko??? [neregistrovani]

@ Zaostali smo za svetom

Da da ali, za to u toj vasoj savrsenoj Britaniji postoje bezbroj slucajeva gde su se bebe razmenile po rodjenju i date su pogresnim roditeljima da se ti slucajevi jos dan danas otkrivaju dok mnogo njih nikada i nece biti otkriveni??? Pametnom dosta.

(sreda, 05. jul 2017, 08:46) - Покојна баба: [neregistrovani]

@Zaostali smo za svetom

Црни синко,па ти то тек сад видиш!-Говорила је баба,још пре 60 година!

(sreda, 05. jul 2017, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

Zaostali smo za svetom

U Engleskoj majka je konstantno sa bebom od samog rodjenja a isto tako i otac može biti, stalno sa njima.

(sreda, 05. jul 2017, 07:50) - anonymous [neregistrovani]

Одг. Страшно

За почетак, идите у општину и тражите изводе из матичних књига рођених и умрлих. Захтев за извод поднесите у писаној форми. Држава је обавезна да на захтев одговори на исти начин - писмом. Држава такође има и законски рок у коме мора да одговори. Када добијете документе које сте тражили, а из којих ће бити очигледно да се ствар заташкава, са њима идете на суд... државу, у том смислу можете тужити по више основа. Дете вам неће вратити, на то можете да заборавите. Такви случајеви нису забележени.

(sreda, 05. jul 2017, 06:12) - anonymous [neregistrovani]

zasto se beba odvaja od majke..

Svidja mi se u North Americi sto je beba non-stop sa majkom. ..a kada je ja nisam vidjela poslala sam muza da bude pratnja bebe. ...
roditelji ovdje imaju pravo da budu uz bebu i cak spavaju u sobi sa bebom...
cemu odvajanja i razdvajanja.....

(sreda, 05. jul 2017, 04:03) - anonymous [neregistrovani]

Ма какав закон, шта вам је људи?

То је ствар за полицију. Они имају сва потребна овлашћења и све потребне механизме да истраже ову ствар, јер се можда ради о банди која у сред Србије врши тихи геноцид. Да ли је неко од родитеља поднео регуларну пријаву полицији? Не могу да схватим који је разлог што држава и полиција покрећу доношење закона уместо да покрену свеобухватну истрагу. Све је то веома чудно. То нису бицикле, телефони....већ бебе(!!!) којима се губи траг у породилиштима(!!!). То би МУП по сопственој иницијативи требао да решава као могући организовани криминал. Или ће неко рећи да крађа или убијање беба није санкционисано, не стоји у закону да је то кажњиво. Ако је у питању аљкава евиденција преминулих беба - и то је за полицију, јер и то је тежак криминал.

(utorak, 04. jul 2017, 22:31) - anonymous [neregistrovani]

Pomoc

Ako se stranci ne ukljuce, tesko da ce se ovde nesto uraditi.

(utorak, 04. jul 2017, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

Strasno

Ist slucaj je i kod nas nama je prijavljeno da je musko dete zivo i zdravo odjednom umrlo u sarajevu 27.12.1975 niti je mogla bebaut da se vidi niti ima umrlica i to ti je spremamo se da krenemo u trazenje ali neznamo jos Sa koje strane da se krene