Drinska regata i Tara dovode turiste u Bajinu Baštu

Srbija nema more, ali ima jezero Perućac i čudesni kanjon Drine – kažu oni koji godinama Bajinu Baštu biraju za mesto odmora. Ove godine, dobar početak letnje sezone najavljuje 10.000 gostiju koji su već rezervisali smeštaj za Drinsku regatu – manifestaciju proglašenu najboljom u Srbiji, a Bajinobaštani traže način da smeste sve koji će, po svemu sudeći, ovo turističko leto učiniti rekordnim.

Od vremena turskog spahije Baje, koji je ovde imao svoje bašte, prošli su vekovi. Varoš pod Tarom, na obali Drine, razvila se u pravu lepoticu, o kojoj Deroko 1936. piše kao o fino uređenoj palanci, u kojoj vas svet na ulicama pozdravlja nasmešena i vesela lica. I danas se gosti ovde tako dočekuju, a putevi ih odavde vode ka jezeru, kanjonu, planini i znamenitim tragovima prošlosti.

"Šaljemo ih u Nacionalni park Tara, u manastir Raču, Crkvu brvnaru u Dubu, Perućac, arheološko nalazište", kaže Mihajlo Stanić iz Bajine Bašte.

"Mi se skijamo malo na vodi, imamo dasku za jedrenje, tu su kajaci, pecanje, naravno plivanje, što je najbitnije", priča Jelena Ševkušić iz Užica.

Drina je ovde reka spajanja, susreta, lepote i spokoja. U njoj se ogleda Tara, miruju klanci i zelene obale, i čuvaju priče starih splavara i brodara.

Posle dvodecenijske pauze, a pre četiri godine, otvoren je plovni put od Bajine Bašte do Višegrada. Udobnim brodićima putuje se par sati, do grada Andrićevog detinjstva, a ovaj čarobni turistički prsten uključuje i Drinu, i Taru i starog Ćiru.

Pedeset dva kilometra dugim kanjonom, putuje se do Višegrada. Potom, od Andrićgrada i ćuprije na Drini nazad, u Mokru Goru, i onda, sa Tare i Zlatibora, put završava u Bajinoj Bašti. Obilje boja, prizora i utisaka.

"Evo, sve više u poslednje vreme imamo gostiju iz Kine i Japana, pa čak i Izraela, mislim da ih najviše privlači, pored prirode, i naše tradicionalno gostoprimstvo", kaže Mirjana Stamenić iz hotela "Turist" u Bajinoj Bašti.

"Prema najavama, ovo će biti rekordno turističko leto u Bajinoj Bašti. Razlog tome je, svakako, naša centralna manifestacija, ali Bajina Bašta nije samo to, Bajina Bašta ima i najlepšu reku i najlepšu planinu u Srbiji", kaže direktor Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta Dejan Mlađenović.

I da ovaj deo Podrinja nije teško zavoleti, potvrđuju podaci da je po broju noćenja, na godišnjem nivou, ova varoš na četvrtom mestu, posle Beograda, Zlatibora i Novog Sada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво