Otvoren prvi sajam zadrugarstva u Srbiji

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić otvorio je u centru Beograda prvi sajam zadrugarstva u Srbiji.

Milan Krkobabić je ocenio da Srbija mora da formira nove zadruge i sačuva stare ukoliko želi da sačuva sela.

Krkobabić je na otvaranju sajma pod nazivom "Zadruge – budućnost privrednog i ekonomskog razvoja" rekao da oko 30 izlagača na Trgu Republike u Beogradu podržava oživljavanje zadruga.

"Ovo je bitka za spas srpskog sela. Podsticaji u iznosu od 25 miliona evra koji će biti izdvojeni u naredne tri godine za obnovu postojećih i formiranje novih zadruga su tek početak", istakao je Krkobabić.

Dodao je da se u to "kreće odlučno", i da se time "otvara nova etapa u zadrugarstvu".

"Drago mi je da sam čuo da novi predsednik Vlade (Ana Brnabić) u svom ekspozeu potencira razvoj zadruga i da se okreće selu i ruralnim područjima", rekao je ministar.

Dodao je da su ključna dva problema usitnjen posed i pražnjenje sela.

"Novac će ići za opremu, za višegodišnje zasade, za mlekare, sušare, mlinove, hladnjače, za ono što muči malinare ali i paore u Vojvodini", naveo je Krkobabić.

Kako je rekao, važno je da u selima postoji infrastruktura, pošta, ambulanta, škola, kao i da se razmišlja o novim agrarnim reformama, o podeli državne zemlje mladim poljoprivrednicima sa obavezom da je obrađuju.

Najavio je da će sledeće godine biti pokrenuto formiranje složenih zadruga.

"Objedinićemo osnovne zadruge po horizontali i vertikali i razmišljamo da cifre podsticaja treba da budu i veće, od oko 500.000 do milion evra", istakao je Krkobabić.

Predsednik Odbora SANU za selo Dragan Škorić rekao je treba staviti akcenat na oživljavanje zadruga u brdsko-planinskim predelima gde su sela poluprazna.

"Treba formirati nova urbana naselja, sa svom potrebnom infrastrukturom, kako bi se i u brdskim delovima vratila sela", istakao je Škorić.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da to okupljanje sa izuzetno dobrim povodom.

"Ovo je samo uvod u sveobuhvatne mere koje će unaprediti naše zadrugarstvo, a dobro je što svi zajednički učestvujemo", rekao je Mihailović.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov rekao je da je država na najvišem nivou počela da stimuliše osnivanje zadruga.

"Mi smo u Vojvodini posebno zadovoljni jer smo prošle godine obeležili 117 godina zadrugarstva, od kada je osnovana prva zadruga u Srbiji u Bačkom Petrovcu, a bila je treća svetu", istakao je Jovanov.

Na sajmu je nekoliko desetina zadruga iz svih krajeva predstavilo svoje proizvode.

Stopanja kod Trstenika čuvena po pečenju, hvali se i povrćem. Zadruga "Napredak" ga prerađuje i plasira preko jedne robne marke.

"Imamo 11 članova i 20-ak kooperanata koji rade sirovine za našu preradu. Imamo sok od paradajza, cvekle, imamo kornišone, šampinjone punjene sirom, čeri paprike punjene sirom, feferone punjeni sirom", navodi Jovica Ilić ispred zadruge "Napredak" iz Stopanja.

Mali i srednji proizvođači zadruge zovu svojom drugom kućom. Takvih je kuća u Srbiji oko 2.500, a u njima dosta problema.

"Dugogodišnje nerešavanje imovinskih pitanja, nakon toga proizilazi i nedostatak obrtnih sredstva jer nema sa čime da se garantuje. Zadrugari još nisu na tom nivou da mogu da garantuju za neki zajednički posao.", objašnjava Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.

Prvi sajam zadrugarstva, koji se održava pod pokroviteljstvom javnog preduzeća "Pošta Srbije", otvoren je od devet do 17 časova na Trgu Republike u Beogradu. 

Sajam se organizuje povodom Međunarodnog dana zadrugarstva, 1. jula, a zadrugari iz Srbije izlažu proizvode od poljoprivrednih i zanatskih, do umetničkih. 

Na otvaranju jednodnevnog sajma predstavilo se kulturno-umetničko društvo JP "Pošte Srbije" "Đoka Pavlović".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара