Od Brankovog mosta do "Jugoslavije" – obala Aleksandra Karađorđevića

Šetalište od Brankovog mosta do zemunskog Keja oslobođenja, odnosno do hotela "Jugoslavija", poneće ime Obala kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Odluku o tome doneli su danas odbornici Skupštine grada, na inicijativu gradskog menadžera Gorana Vesića.

Obrazlažući odluku, Vesić je rekao da je to vraćanje duga ove zemlje kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, koji u Beogradu nema ni bulevar ni spomenik.

"Njegovo ime nosio je most koji je u Aprilskom ratu srušila naša vojska, a na čijem mestu je Brankov most i tako se dogodilo da naš značajni vladar danas u Beogradu nema nikakvo obeležje", rekao je Vesić.

On je naveo da je Aleksandar bio veliki kralj, te da je trebalo izabrati neku veliku ulicu ili bulevar koja bi mogla da ponese njegovo ime, ali pošto bi to zahtevalo promenu postojećeg imena nekog velikana, predlog je da obala ponese ime srpskog moharha.

"Ovako ispravljamo veliku istorijsku nepravdu, kralj Aleksandar će dobiti obeležje koje zaslužuje, a mi pokazujemo da nismo zaboravili njegovu ulogu", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, postoji i ideja da se u Ulici kraja Petra, koja će jednim delom postati pešačka zona, podigne spomenik kralju Petru Prvom i kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, te da će se o tome razgovarati.

Kralj Aleksandar bio je praunuk vožda Karađorđa. Za prestolonaslednika Srbije određen je 27. maja 1909. godine, da bi potom, zbog bolesti oca, kralja Petra Prvog, bio regent od 1914. do 1918. godine.

Posle toga bio je i regent Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi kralj postao 1921. godine, posle smrti oca Petra Prvog Karađorđevića. U Prvom svetskom ratu bio je i vrhovni komandant srpske vojske.

Ubijen je u atentatu 1934. godine u Marselju.  

Gradski menadžer je istakao značaj te obale navodeći da sledi uređenje čitavog keja.

Precizirao je da je rebalansom budžeta obezbeđeno 270 miliona dinara za prvu fazu uređenja parka Ušće.

"Ušće će biti uređeno kao najreprezentativniji park, a na jesen će biti pušten u rad i Muzej savremene umetnosti. Tamo će biti i naš novi simbol, jarbol sa srpskom zastavom, i zato sam veoma ponosan što će ova obala poneti ime kralja Aleksandra Karađorđevića", naglasio je Vesić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво