Počinje najveća investicija u srpsku nauku

Ugovor o početku izgradnje nove zgrade novosadskog Instituta "Biosens" potpisan je u Ministarstvu prosvete, a za građevinske radove i nabavku opreme izdvojeno je oko 14 miliona evra.

Izgradnja zgrade realizuje se u okviru projekta "Antares" koji zajednički finansiraju Vlada Srbije i Evropska komisija sa 28 miliona evra. Osim finansiranja izgradnje nove zgrade, ostatak novca biće utrošen na digitalizaciju poljoprivrede, gde će tim istraživača raditi na povezivanju IT sektora i poljoprivrede.

Ugovor o početku radova potpisao je ministar prosvete Mladen Šarčević, direktor Instituta Vladimir Crnojević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke Dubravka Negre.

Potpisivanje ugovora je bio preduslov da se krene sa projektovanjem i raspisivanjem tendera za izvođača radova, a to bi trebalo da bude realizovano do kraja godine.

Predviđeno je da građevinski radovi počnu početkom naredne godine i da traju godinu dana, što znači da bi Institut novu zgradu dobio početkom 2019. godine.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će ključna tema u radu nove vlade biti povezivanje nauke sa privredom.

Kaže da će se raditi na digitalizaciji u sistemu prosvete na svim nivoima i naglasio da je primenjena informatika dala najbolje rezultate u poljoprivredi.

Za izgradnju i opremanje zgrade država je obezbedila oko 14 miliona evra i to 11 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke, dok je tri miliona obezbeđeno iz budžeta.

Predstavnica Evropske investicione banke Dubravka Negre naglasila je da je ulaganje u nauku ključ sveobuhvatnog razvoja, te da se razvojem ekonomije znanja može da podignemo konkurentnost ekonomije uopšte.

Podsetila je da je Evropska investiciona banka prisutna u Srbiji već 15 godina i uložila je do sada oko 4,5 milijardi evra, a da je nauka i razvoj investicija od 200 miliona evra.

Kao jedan od rezultata projekta "Antares", koji je počeo početkom marta, već je otvoreno 30 novih radnih mesta u nauci, dok se u narednim godinama očekuje još oko 120 novih radnih mesta.

Milošević kaže da je potpisivanje ugovora o izgradnji zgrade Instituta veliki dan za srpsku nauku, a da je krajni cilj da se "Biosens" razvije u evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede.

Cilj projekta "Antares" je da se uz pomoć savremenih tehnologija i digitalizacijom poveća poljoprivredna proizvodnja, a direktor Instituta "Biosens" Vladimir Crnojević kaže da mobilni telefon postaje vrlo važna alatka za svakog poljoprivrednog proizvođača.

"Uz pomoć mobilnog telefona on može da slika svoje useve, bolesti, da slika razne pojave, da svi ti podaci budu u informacionom sistemu, da dobija besplatne analize i preporuke kada šta treba da uradi", pojašnjava Crnojević.

Značaj ovog projekta za veće poljoprivredne proizvođače je, kako kaže, da dobijaju program za poljoprivrednu mašinu koja sa metarskom preciznošću može da đubri, navodnjava, seje, te se tako u okviru jedne parcele prinos može razlikovati i do pet puta od metra do metra.

Institut je za metodu pametne setve osvojio prvu nagradu kompanije Sindženta, koja je najveći proizvođač semena i hemije na svetu, za rešenje da se sa nula ulaganja povećamo prinos soje u Americi za pet odsto, što bi moglo da hrani čitav Meksiko.

Servisi će biti besplatni za građane, dok će kompanije pametna rešenja morati da plaćaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара