Kampanja "Zajedno svi smo Srbija" – promocija bogatstva različitosti

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže za RTS da pokretanje kampanje "Zajedno svi smo Srbija" ima za cilj jačanje svesti svih pripadnika zajednice da smo društvo koje je bogato različitostima, kao i da je neophodno da se poštujemo i podržavamo.

Paunovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da kampanja "Zajedno svi smo Srbija" počinje sutra premijernim prikazivanjem promotivnog spota na RTS-u.

"Cilj kampanje je jačanje svesti šire javnosti o tome koliko smo mi kao država i društvo bogati različitostima, bogati nacionalnim manjinama, kulturnim i jezičkim različitostima i koliko je važno da sve to očuvamo i negujemo", naglašava Paunovićeva.

Napominje da će kampanjom biti poslata poruka da je bez obzira na razlike potrebno da se poštujemo, razumemo i podržavamo, kao što sam slogan kamppanje poručuje.

Kampanja će trajati do 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan nacionalnih manjina.

Paunovićeva je ukazala da je važno što je mandatarka Ana Brnabić u svom ekspozeu prava nacionalnih manjina označila kao jedan od prioriteta Vlade.

"Veoma je važno da je u ekspozeu mandatarka Ana Brnabić istakla da je u prethodnom periodu napravljen napredak u unapređenju prava nacionalnih manjina, kao i da će to biti aktuelno pitanje i u narodnom periodu", objašnjava Paunovićeva.

Očekuje da resori u Vladi koji se bave pitanjima prava nacionalnih manjina još intezivnije nastave sa radom, kao i da je neophodno veće uključivanje lokalnih zajednica u kojima žive pripadnici manjina.

Govoreći o finansijskoj kontroli saveta nacionalnih manjina, Paunovićeva je navela da su dobili revizorske izveštaje, kao i da je potrebna finansijska disciplina svih korisnika budžeta.

U sklopu pregovaračkog poglavlja 23 jedan od zadataka je bio i usvajanje Akcionog plana za nacionalne manjine, a Paunovićeva ističe da je taj plan pomogao u formulisanju kratkoročnih i dugoročnih aktivnosti, ali i pokazao šta treba da se uradi kako bi se unapredili zakonski i institucionalni okviri i kako da se u sve to uključe lokalne zajednice.

Na pitanje da li je zadovoljna sprovođenjem Akcionog plana za nacionalne manjine, Paunovićeva kaže da jeste.

"Manje je bitno da li sam ja zadovoljna, potrebno je da pripadnici nacionalnih manjina osete taj napredak", zaključila je Paunovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво