Višegradske staze u čast Ive Andrića 40. put

Višegrad je ovih dana u znaku Iva Andrića koji je tu proveo svoje detinjstvo. Četrdeseta manifestacija kulture Višegradska staza, kao i dosadašnje, posvećena je imenu i delu našeg nobelovca, a u njegovu čast su i brojna događanja u Andrićgradu.

Višegrad, na Drini ćuprija, veliki pisac, Andrićgrad, istorija i umetnost – susreli su se na Vidovdan na Andrićevoj višegradskoj stazi.

"Na početku svih staza i puteva u osnovi same misli o njima stoji oštro i neizbrisivo urezana staza kojom sam prvi put slobodno prohodao" – ovako je o višegradskoj stazi svog detinjstva iz koje su proistekle sve druge staze i putevi u njegovom životu pisao Ivo Andrić.

Andriću u čast, četiri decenije održavaju se Višegradske staze. Na otvaranju jubilarnih, besedilo se o hronici jedne reke kao našem balkanskom rodoslovu.

"Kao u knjigama koje su dosegle nemerljive visine i knjiga 'Na Drini ćuprija' izvila se daleko izvan nas i potekla širom sveta, sve do mudraca u Stokholmu koji su hvalospevom potpisali odluku da je to te 1961. godine najbolja knjiga, najznačajnija i najvrednija knjiga napisana na ovom svetu", rekao je akademik Dušan Kovačević.

Emir Kusturica, graditelj Andrićgrada, kaže da za to ima potvrdu.

"Za to imam i potvrdu jednog nemčkog, odnosno austrijskog pisca koji mi je neki dan na jednu staru temu, da li je Ivo Andrić veći od Getea rekao da možda nije od Getea ali da od Tomasa Mana sigurno jeste", rekao je Kusturica.

Šest godina od početka gradnje u Andrićgradu je i gradska kuća i uprava opštine Višegrad.

"Mislim da čak i oni koji su delom bili protiv preseljenja, da su sada kada su videli kakva je to gradska kuća i ta nova zgrada, da su promenili svoje mišljenje", kaže načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Kraj Drine, s pogledom na Kameni most je bronzani neimar ćuprije, dečak Bajo iz Sokolovića, potonji veliki vezir Mehmed paša.

"Pet stotina Vidovdana je preskočio dok se vratio tamo odakle je krenuo – da dokaže da se od zavičaja i svog naroda niko nikada nije zauvek razdvojio", rekao je akademik Matija Bećković.

U znaku umetnosti je i drugi sajam knjiga na trgovima Andrićgrada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи