Otvoren sajam naoružanja "Partner 2017", premijera nove "nore" i "šumadije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je Osmi međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2017", u hali 4 Beogradskog sajma. Premijerno će biti prikazana nova "nora", lanser za raketu "šumadija", kao i nova minobacačka oprema. Vučić ističe da će ove godine fabrikama odbrambene industrije, kao podrška države, biti isplaćeno 49,9 miliona evra.

Aleksandar Vučić je na otvaranju sajma rekao da će strane kompanije moći da u narednom periodu učestvuju u srpskoj odbrambenoj industriji do 49 odsto, zahvaljujući izmenama zakona koje je pripremilo Ministarstvo odbrane.

"Moći ćemo da primimo strano znanje, pamet i novac, jer Srbija ima tradiciju u proizvodnji oruđa i oružja", rekao je Vučić.

Istakao je da će to dodatno omogućiti da odbrambena industrija bude motor zamajac srpske privrede.

Vučić je dodao da će u ovoj godini fabrikama odbrambene industrije biti isplaćeno 49,9 miliona evra, kao podrška države za unapređenje sopstvenih kapaciteta.

Predsednik je podsetio da je Srbija od 2014. do 2016. investirala 126 miliona evra u odbrambenu industriju Srbije i "Jugoimport SDPR".

"Napravili smo više novih fabrika i pogona, i ono za šta su nam se nekada smejali, od toga da su govorili za 'lazara' da će ostati samo maketa, a mi završavamo treći, unapređeni model ovih dana u Tehničko-opitnom centru. To je postalo oruđe kojim možemo da se ponosimo i na čijem unapređenju možemo i u budućnosti da radimo", rekao je Vučić.

"U srpskoj odbrambenoj industriji leži budućnost"

Predsednik je naveo da sajam predstavlja važno mesto za predstavljanje mogućnosti srpske odbrambene industrije, ali i za nova partnerstva.

Sve veći broj izlagača govori o tome koliko ova manifestacija postaje prestižna, primetio je Vučić.

Kako je rekao, uveren je da ona može da "dobije ubrzanje" i da se održava na godišnjem nivou.

Posebno je istakao da je to prilika za nova partnerstva i razvoj biznisa.

Predsednik je istakao da srpska namenska industrija ne služi samo kao pomoć sopstvenoj odbrani zemlje, već kao način i sredstvo za razvoj ekonomije i samim tim povećanje životnog standarda svih naših građana.

Vučić je ocenio da u srpskoj odbrambenoj industriji leži budućnost, te najavio otvaranje fabrike municije u Uzićima, za dva dana.

"Kada vide fabriku svi građani će moći sa ponosom da kažu da su srećni što su građani zemlje koja je mogla takvu fabriku svojim znanjem i svojim sredstvima da podigne", poručio je predsednik.

Ukazao je da svih 20.000 radnika u odbrambenom sektoru koji vredno rade, time pomažu da građani budu bezbedni, garantuju odbranu i bezbednost, ali doprinose našem ubrzanom ekonomskom razgovoru.

Rekao je da su državne kompanije iz tog sektora nosioci ekonomskog razvoja, ali da nisu jedine, već su tu i privatne firme.

Ukazao je da privatne kompanije doprinose sve više ekonomskom boljitku i prodaji raketa "grad" za "oganj" i druge naše sisteme koji su, kaže, u ovom trenutku u svetu najtraženije.

"Možemo da ih razvijamo samo uz znanje inženjera u jednoj ili dve privatne kompanije u našoj zemlji, a to radimo zajedno sa našim državnim kompanijama, čime podstičemo državni i privatni biznis", naglasio je Vučić.

Nova generacija naoružanja doprinosi većoj odbrambenoj moći Srbije i napretku naše ekonomije, napominje predsednik.

Ukazao je da će na sajmu premijerno biti prikazani novi sistemi, kao što su nova verzija "nore", za koju je rekao da je izrađena na zahtev načelnika Generalštaba koji je insistirao da sistem bude u stanju da ispali šest haubičkih granata u minuti.

Takođe, dodao je da će biti predstavljen i raketni sistem "aleksandar", modularna puška 6,50 milimetara, zemaljska besposadna platforma "miloš", samohodni raketni sistemi "paksars", oklopno vozilo "miloš", modularni višecevni raketni lansirni sistem "oganj 2", modernizovano borbeno vozilo, modernizovani tenk.

"Od ključnog značaja je u narednom periodu da kao zemlja utičemo na razvoj naučnog podmlatka, onih ljudi koji budućnost vide u poslu u namenskoj i odbrambenoj industriji. Tu posla uvek ima. Počeli smo da zapošljavamo nove ljude i u tehničko-remontne zavode, imaćemo za 1.488 vojnika više, što govori da imamo prostora i za našu vojsku i još više za inženjere mašinske i elektrotehničke, kako bismo dobili kadrove za budućnost od kojih očekujemo da svojom pameću proizvode najsavremenije, ali učestvuju u modernizaciji postojećeg oružja i oruđa", istakao je predsednik.

Rekao je da očekuje da će sledeće godine na sajmu biti oboreni svi rekordi, jer će biti pozvano još više ljudi.

Trenutno je, prema njegovim rečima, na sajmu 50 odsto više inostranih delegacija.

"To govori o našim boljim rezultatima i sve većem interesovanju u svetu za naše znanje, pamet i radnike", istakao je predsednik.

Dodik: RS računa na vojne potencijale Srbije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je veoma važno da se moć i politički značaj Srbije ojača kroz dostignuća namenske industrije.

Dodik je, prisustvujući otvaranju sajmu naoružanja, rekao da je impresivno biti na sajmu i suočiti se sa distignućima odbrambene industrije Srbije.

"Mi u RS sa stanovišta naše bezbednosti računamo na potencijale koje ima vojna industrija Srbije", poručio je Dodik.

Ukazao je da se u RS razgovara o modernizaciji policijskih struktura.

Podsetio je da vojnici iz Srpske prolaze kroz razne programe obrazovanja, i da je želja da se to proširi na potrebe policije, koja može biti odbrambena.

"Zatečen sam velikim distignućima. Veoma je važno za Srbiju, za njenu moć i politički značaj, da se ojača na ovaj način. Ovo je poruka da Srbija može da obezbedi stabilan odbrambeni sistem. Srbija koja je granat stabilnosti u regionu i nesumnjivo kao najmoćnija zemlja u regionu na pravilan način misli o svojoj odbrani", objasnio je Dodik.

Prema njegovim rečima, radi se i o jačanju ekonomije.

Premijera nove "nore" i "šumadije"

Na sajmu učestvuje 128 izlagača iz 21 zemlje, kao i iz Srbije, i na njemu će ekskluzivno biti otkriveni nova "nora" i lanser za raketu "šumadija". 

Nova "nora" od 155 milimetara dosta je različita od ove koja postoji trenutno, na njoj su otklonjene sve manjkavosti i zamerke koje je stara imala, objasnio je uoči sajma ministar odbrane Zoran Đorđević.

Na sajmu se prikazuju i lanseri od 107 milimetara, nova minobacačka oprema, zatim komandno vozilo za "alas" (raketni sistem), kao i lanser za raketu "šumadija" od 300 kilometara.

Sajam "Partner" posećuju brojne visoke delegacije iz celog sveta, kao i predstavnici NATO-a, Evropske odbrambene agencije i ostalih međunarodnih vojnobezbednosnih organizacija.

Na ovogodišnjem sajmu učestvovaće i Vojnomedicinska akademija.

Kako je saopšteno iz VMA, u okviru izlagačkog programa vojne logistike i sanitetske službe osim predstavljanja zdravstvenih usluga i mogućnosti lečenja na VMA, svim zainteresovanim posetiocima štanda biće omogućeno određivanje krvne grupe, merenje šećera u krvi, kao i merenje krvnog i očnog pritiska.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2017" održava se od 27. do 30. juna 2017. godine, a pokrovitelj te manifestacije je Ministarstvo odbrane u saorganizaciji sa JP "Jugoimport SDPR" i u organizaciji Beogradskog sajma.

Otvaranju su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik, ministar odbrane Đorđević, ministarka pravosuđa Nela Kuburović, kao i predstavnici brojnih ambasada, vojne delegacije Indije, Kazahstana, Alžira, Egipta, Rusije, Meksika, Indije, Kipra, Togoa, Libana.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво