Opasnost od novih sintetičkih droga, sve mlađi zavisnici

Procene su da u Srbiji ima oko 170.000 narkomana, a prosečni lečeni zavisnik ima 31 godinu. Sa džointom se počinje već u osnovnoj školi, upozorenje na Međunarodni dan borbe protiv droga. Pritom, sve su mlađa deca koja koriste droge, pa je tako prošle nedelje na VMA ustanovljeno da je desetogodišnje dete koristilo drogu.

U poslednje vreme mnogo se priča o novoj sintetičkoj drogi i sintetskim kanabinoidima. Takozvana droga "krokodil" koja izaziva veliku smrtnost stigla je i u Srbiju. Za dve godine u Evropi je registrovano 30.000 smrtnih slučajeva zbog te droge.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Marija Sarajlija iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj je rekla da se u tu ustanovu do sada nija javio nijedan pacijent zbog upotrebe droge "krokodil".

Ističe da upotreba te droge ostavlja razorne fizičke posledice već na početku konzumiranja.

"Potiče iz Rusije i nazivaju ih drogom siromašnih. Uticaj je poguban, pravi opsežne promene na koži koja podseća na kožu reptila", objašnjava Sarajlija.

Navodi da nove psihoaktivne supstance nisu još uvek pod zakonskom kontrolom i ističe da one izazivaju podjednake ili još intezivnije efekte nego droge koje su ilegalne.

"Najčešće se kao nove psihoaktivne supstance koriste kanabinoidi i preparati koji su slični metamfetaminu", ističe Sarajlija.

Navodi da u Specijanoj bolnici ima 15.000 registrovanih pacijenata  i dodaje da najmlađi pacijent ima petnaest i po godina.

Poziva roditelje da reaguju kada primete prve promene u ponašanju svoje dece.

"Period adolescencije je najnezgodniji period u odrastanju, u životu jedinke i upravo zbog tih promena i pronalaženja sebe i sopstvenog indentitete, kako profesionalnog tako i seksualnog, osoba često pribegne drogama upravo u tom nekom periodu. Ono na šta roditelji posebno treba da obrate pažnju je svaka promena koju primete u ponašanju mlade osobe - promena društva, promena u ponašanju, napuštanje nekih starihh navika, pronalaženje nekih novih alternativnih zadovoljstava su simptomi na koje roditelj treba da obrati pažnju", objašnjava Sarajlija.

Ona je apelovala na roditelje da ako nisu u stanju da reše sami problem sa decom, obavezno potraže stručnu pomoć.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво