Budući brucoši polažu ispite, više mesta za IT inženjere

Počinju prijemni ispiti za fakultete Univerziteta u Beogradu, koji će trajati do 2. jula. Konačna rang lista biće objavljena 10. jula, a upis na fakultete zakazan je od 10. do 14. jula. Više mesta, shodno afirmativnim merama Vlade, jeste na fakultetima koji školiju IT inženjere.

Svoje znanje proveravaju budući inženjeri, filolozi, politikolozi. Za prijemni ispit imaju tri sata. A pred početak ispita budućim inženjerima stigla je relaksirajuća vest da je odobreno još 60 mesta za samofinansirajuće studente. Iako iz škole donose maksimum bodova, mnogi će polagati i matematiku i fiziku.

"Četrdeset bodova nosim iz škole. Nadam se budžetskom mestu, šta će biti, videćemo. Polagaću samo matematiku. Nadam se da ću da upadnem na budžet. Nije baš lagano ući na budžet na ETF-u. Perspektivan je fakultet, imam neke rezervne varijante, ali ovo je prva želja", kažu budući brucoši.

"Preko vikenda je nastavnonaučno veće glasalo i izglasalo da povećavamo kvote na softverskom inženjerstvu za 60 studenata samofinansirajućih, prosto to je potreba privrede", rekao je prof. Zoran Jovanović, dekan Elektrotehničkog fakulteta UB.

Na Sajmu su i predstavnici Matematičkog fakulteta koji će koristiti iskustvo svojih kolega i u sredu ovde organizovati prijemni ispit za svoje kandidate. Jer kod njih je sve popularnija informatika.

"Ove godine ima 600 prijavljenih za 160 mesta koliko se prima, i to je 40 više nego što se primalo prošle godine zahvaljujući afirmativnom planu Vlade Srbije. Za profesorski smer godinama opada broj kandidata. Ove godine imamo prijavljenih ispod 40 kandidata", kaže prof. Dragoljub Kečkić, predsednik upisne komisije Matematičkog fakulteta UB.

Na Mašinski fakultet konkurišu dva studenta na jedno mesto, dok se za filologiju i pravni fakultet prijavilo onoliko kandidata koliko ima i mesta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво