Umesto u flaše, mineralna voda kod Prokuplja otiče u reku

Ni posle 14 godina od prve privatizacije fabrike vode "Milan Toplica" u Tularu kod Prokuplja, o izvorištu mineralne vode u selu Viči, niko ne brine. Milioni litara vode, koja je nekada osvojila dva Gran prija na sajmovima u Parizu i Londonu, otiču u reku Toplicu. Ekipa RTS-a je proveravala kako danas izgleda izvorište i postoji li šansa da fabrika ponovo proradi.

Na ulazu u nekadašnju fabriku vode, čiji su prvi vlasnici optuženi u aferi stečajne mafije, sada je obezbeđenje novog vlasnika pogona koji je fabriku kupio 2011. godine.

Pre osam godina radnici i meštani okolnih sela nadali su se početku proizvodnje, jer su čuvari tada obezbeđivali neraspakovanu opremu za flaširanje vode, vrednu pet miliona evra.

"Da fabrika proradi i da se ovde sve očisti, evo ja bih 10 dana radio besplatno samo da se ovo sredi. Ovo je sramota", kaže nekadašnji radnik fabrike vode Slobodan Dramićanin Šćepan.

Od 163 radnika samo je jedan u penziji. Bez uplaćenog radnog staža i bez posla, danas većina veruje da država može da pomogne

Milovan Stevčić iz Tulara kaže da im je to blago. Ističe da bi selo opstalo i da bi cela opština mogla da živi od vode.

Milorad Jačević kaže da je nekada jedna smena proizvodila 100.000 jedinica, a Ilija Trajković iz Blaca očekuje da se fabrika vrati državi i da ona nađe pravog kupca, da se mladi zaposle i ostanu tu.

Tome se nada i jedna od najstarijih žiteljki Viče, Nerandža Đurković, čija je kuća uz sam izvor mineralne vode. Želja joj je da još jednom vidi kako fabrika radi.

O 2009. godine kada je ekipa RTS-a poslednji put boravila na izvorištu do danas, nešto se i promenilo.

Vlasnik fabrike zaštitio je ovaj izvor ali je ostavio cev za meštane sela iz koje svake sekunde u nepovrat odlazi, kako oni tvrde, oko 20 litara vode.

"Pošto je fabrika u privatnom vlasništvu, mi kao lokalna samouprava nemamo velikih mogućnosti, pa ćemo se zato obratiti Vladi Republike Srbije kako bismo pronašli rešenje i pokrenuli proizvodnju", kaže zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

Fabrika i izvorište su na putu ka Kosmetu. Ovi ljudi vide i u tome računicu, čekaju kažu auto-put ka Prištini i dolazak ozbiljnih investitora.

Na uspešne dane "Milana Toplice" podseća i fasada kuće u selu, napravljena od staklenih flaša, nekada na tržištu poznate kisele vode. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара