Od sutra polaganje prijemnih ispita, IT struka najprimamljivija

Protekla nedelja za buduće brucoše bila je rezervisana za predaju dokumenata za upis željenog fakulteta. Sledeća nedelja planirana je za polaganje prijemnog ispita. Među prvima, na Beogradskom sajmu, znanje će sutra pokazati kandidati Elektrotehničkog fakulteta.

Najveće interesovanje vlada za – IT studije, psihologiju, medicinske nauke. Kako bi osigurali budžetski status ili se školovali za željena zanimanja, budući studenti se prijavljuju na po dva i tri fakulteta. Najčešće kombinacije su – ETF, FON, Matematički fakultet, Pravni i Fakultet političkih nauka, Medicinski fakultet (stomatologija - farmacija).

Budući brucoši iz Beograda i Kragujevca navode da su im želje ETF i Matematički fakultet.

"Ja volim matematiku, volim programiranje i zbog toga ću naravno pokušati da se upišem na ETF i na Matematički fakultet", navodi buduća brucoškinja.

S godinama i mašinstvo i forenzika dobijaju na popularnosti.

"Imamo program forenzike koji je akreditovan i koji se odvija u saradnji sa Fakultetom za bezbednost i ove godine ćemo upisivati studente na taj program i nadam se da će biti interesantan budućim kolegama", navodi prof. Igor Pašti, prodekan Fakulteta za fizičku hemiju.

Prof. Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ističe da većina brucoša shvata da "tvrde nauke" u koje spada i mašinsko inženjerstvo omogućavaju sve bolje zapošljavanje u Srbiji, Evropi i u svetu.

Prof. Dobrica Milovanović, dekan Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, navodi da studenti fakulteta inženjerskih nauka već dobijaju posao i pre završetka studija.

Razloga za brigu nema, jer ima dosta mesta i zanimljivih programa, poručuju profesori.

"Svi kandidati koji se prijave na bilo kom studijskom programu na našem univerzitetu, da za bilo koji fakultet podnesu dokumenta, mogu rezultate prijemnog ispita da koriste za upis na neki drugi fakultet gde se polažu isti predmeti tako da je to olakšavajuće, to je u okviru našeg univerziteta", objašnjava prof. Nada Kovačević, prorektorka Univerziteta u Beogradu.

Osim afirmativne mere za upis studenata na fakultete koji školuju IT stručnjake, i ove godine važe olakšice za upis romske nacionalne manjine i studenata sa posebnim potrebama. Fakultete mogu da upišu i migranti.

broj komentara 0 pošalji komentar