Upozorenje meteorologa na vrućinu i nevreme

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je dva upozorenja – na vrućinu i očekivane nepogode. Danas posle podne na severu i zapadu Srbije, a uveče i noću i u ostalim krajevima očekuje se lokalna pojava kratkotrajnih vremenskih nepogoda sa jakim pljuskom, gradom i olujnim vetrom.

Do kraja juna, upozorili su meteorolozi, očekuje se vrlo toplo vreme, s maksimalnom temperaturom od 33 do 37 stepeni Celzijusa, samo će u ponedeljak temperatura biti u manjem padu, od 28 stepeni na severu do 34 stepena na istoku.

Tropska vrelina je preplavila Srbiju. U Negotinu i Smederevskoj Palanci izmereno je 36 stepeni. 

Upozorenje na tropsku temperaturu većina sugrađana ozbiljno je shvatila, pa su u najtoplijem delu dana na ulicama bili samo oni koji su morali.

Mnogi su osveženje potražili na obalama reka, jezera, na bazenima. Ipak, kraj juna karakteriše najduža osunčanost, što doprinosi visokoj vrednosti UV indeksa. Zato lekari upozoravaju na štetnost sunčevih zraka u najtoplijem delu dana.

"Što manje boraviti napolju u perodu od 10 do 17 časova, a ako je neko već prinuđen da boravi u tom periodu, mora koristiti fizičku zaštitu šeširima, kačketima, tamnim naočarima, jer pored oštećenja kože ultraviolentno zračenje oštećuje i naše oči", poručio je dr Radivoj Rokvić sa Instituta za javno zdravlje Srbije.

Vreli talas već je oborio nekoliko temperaturnih rekorda u Portugaliji, Španiji i Velikoj Britaniji. Danas je Balkan najtopliji deo Evrope.

"U našem regionu letnja vrućina će potrajati do krajna juna, s tim da bi u ponedeljak 26. bilo neznatno osveženje, a najtoliji dani bili bi 28. i 29. juni pred promenu vremena koja se očekuje 30. juna i prvog jula. Prvih deset dana jula svežije za pet do deset stepeni i češću pojavu pljuskova i grmljavina u odnosu na poslednjih deset dana juna", rekao je Nedeljko Todorović, meteorolog u RHMZ.

Temperatura izmerena danas očitava se u ovakvim meteorološkim zaklonima na dva metra iznad zelene površine. Na betonu i asfaltu može biti nekoliko stepeni toplije, pa neka ne čude vrednosti izmerene na gradskim trgovima.

U narednih deset dana u Srbiji deset stepeni toplije od proseka za kraj juna. Meteorolozi upozoravaju i na oluju tokom večeri. Na snazi će biti narandžasti meteoalarm zbog jakih pljuskova, grmljavine i grada. 

Za sutra, subotu, predviđa se pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Posle podne i uveče uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom na jugozapadu i jugu. Vetar će biti slab do umeren, na istoku povremeno i jak, severozapadni, a krajem dana u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura od 14 do 22, a najviša od 33 do 37 stepeni.

I u Beogradu će sutra vreme biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab do umeren, severozapadni, krajem dana u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura oko 22, najviša oko 34 stepena.

U narednih sedam dana, do kraja juna, vreme će biti vrlo toplo, a maksimalna temperatura od 33 do 37 stepeni, sem u ponedeljak kada će temperatura biti u manjem padu, od 28 na severu do 34 stepena na istoku zemlje.

U nedelju će vreme biti pretežno sunčano, ali se posle podne na severozapadu, a do kraja dana i u ponedeljak i u ostalim krajevima, očekuje osveženje s kišom i pljuskovima s grmljavinom.

Od utorka do petka vreme će ponovo biti pretežno sunčano, sem u brdsko-planinskim predelima gde se ponegde očekuju popodnevni lokalni pljuskovi s grmljavinom.

U petak posle podne na severozapadu, do kraja dana i u subotu i u ostalim krajevima, očekuje se naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz pad temperature.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи