Preminuo novinar Milo Gligorijević

Novinar u penziji Milovan Milo Gligorijević preminuo je danas u 76. godini u Beogradu.

Gligorijević je rođen 21 januara 1942. u Radanovicima kod Kosjerića. Bio je urednik NIN-a od 1989–1993. godine, potom predsednik Upravnog odbora NIN-a.

Gligorijević je bio i direktor izdavačkog sektora u Politici. Opisujući novinarski i urednički rad u NIN-u Gligorijević je 2010. godine zapisao:

„Dva puta, u svom novinarskom veku, bio sam glavni urednik i dva puta napuštao funkciju „u prisustvu vlasti". Desilo se to i u NIN-u, godine 1993, ali, neću da pričam o nevoljama. Nevolje sam izabrao davno, onda kad sam izabrao zanat. Ili su, možda, nevolje izabrale mene.

O čemu ću da pričam ako neću o velikim neizvesnostima, o političkim potresima i sukobima sa ljutim krajnostima u javnom životu? Hoću da zahvalim sudbini što me je uvela u ovaj lepi, u ovaj opasni posao. I što me je poslala u NIN. Samo u novinarstvu, i samo radeći za NIN, mogao sam da upoznam toliko mnogo značajnih, mudrih i darovitih ljudi: velikih naučnika, znamenitih pisaca, čuvenih umetnika. Ta poznanstva, koja su se ponekad pretvarala u prijateljstva, donela su mi radost okrepljujućih razgovora i radost slušanja. Sada, na izmaku šezdesetih godina, čini mi se da je gomila mojih novinarskih beležnica i magnetofonskih snimaka - iz nekoliko decenija prošlog veka - planina čiji vrh još nisam video. Njena čuda opisivaću dok budem umeo da pišem".

Poslednje dane, pre nego što ga je bolest savladala, Milo Gligorijević je, po rečima njegove supruge Nađa, proveo za računarom, pripremajući drugi nastavak knjige „Emigranti". 

Ispraćaj za kremaciju Milovana Gligorijevića će se obaviti u krugu porodice.

broj komentara 0 pošalji komentar