Omogućen elektronski upis za studente FON-a

Studenti više neće morati da fizički donose Izvod iz matične knjige rođenih prilikom upisa na Fakultet organizacionih nauka, jer se taj dokument sada pribavlja elektronski u studentskoj službi, a ova praksa biće proširena i na druge obrazovne ustanove.

FON je prvi fakultet koji je, nakon dobijanja sertifikata i u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samopuravu, počeo da koristi eZUP servis za pribavljanje dokumentacije za upis.

Iz ministarstva državne uprave i loklane samouprave kažu da svake godine prilikom upisa na različite nivoe obrazovanja i vaspitanja (predškolsko, osnovno, srednje, visoko) predškolci, učenici i studenti donose Izvode iz matične knjige rođenih i da u proseku oko 370 hiljada građana vadi ovaj papir.

Kako je vađenje Izvoda za svrhe upisa za građane besplatno, 60 dinara koliko košta ovaj papir plaća država, a u 2016. godini je za tu svrhu iz budžeta izdvojeno 22 miliona dinara, koji bi korišćenjem eZUP mogli da se uštede.

Dekan FON-a, Milija Suknović rekao je da je ovo iskorak koji će olakšati proces upisa kako studentima, tako i zaposlenima u studentskoj službi.

"FON je napravio iskorak u odnosu na ostale tako što je kandidatima omogućio jednostavniji pristup pribavljanja dokumentacije potrebne za upis. Dobili smo sertifikate da naši službenici pri upisu mogu u potpunosti da kompletiraju dokumentaciju, u ovom slučaju vezano za Izvod iz matične knjige rođenih", rekao je Suknović.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da je ovo dobra pokazna vežba, kako za druge fakultete tako i za sve druge ustanove u Srbiji.

"Mislim da ovo čini lepe i ozbiljne uštede, ne samo što je lagodnost da se pri upisu ne gubi vreme na jurenje papira, nego je i olakšan ceo proces pa ćemo gledati da ovo primenimo na svim nivoima obrazovanja od predškolskog do visokog", naveo je Šarčević.

On je rekao da Ministarstvo prosvete ima i svoje nezavisne modele vezane za e-prosvetu kao što je prjekat elektronskih dnevnika za 200 škola.

"Mnoge škole imaju neke lične početne projekte, ali radimo centralizovano tako da će biti u narednom periodu lakše i roditeljima da imaju saznanje šta se dešava, kako deca napreduju, nastavnicima da saznaju kada deca nešto propuste i ministarstvu i onima koji evaluiraju njihov rad i programe da znaju gde je propust gde moramo pojačati obuku nekih ljudi", objasnio je Šarčević.

Informacioni sistem eZUP je od 1. juna u produkciji na portalu eUprava, a eZUP omogućava svim organima uprave da elektronski pristupaju podacima iz šest velikih baza podataka (matične knjige, registar MUP-a, evidencija nezaposlenih lica, centralni registar socijalnih osiguranja, matična evidencija fonda PIO i registri Poreske uprave).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво