Šabić: Samo 27 tužilaštva objavilo Informator o radu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ukazao je na "veoma zabrinjavajuće rezultate" analize izvršavanja zakonske obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu od strane javnih tužilaštava u Srbiji, kojima je uputio ukupno 62 upozorenja, saopšteno je iz Kancelarije Poverenika.

Kako je navedeno, Poverenik je zatražio da republički tužilac bez odlaganja preduzme mere koje su nužne da bi se izvršavanje te zakonske obaveze dovelo u okvire koji bi se mogli smatrati bar minimalno prihvatljivim, jer analiza izvršavanja obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu Poverenika pokazuje da je od ukupnog broja javnih tužilaštava - 89, zakonsku obavezu, makar samo formalno, izvršilo samo 27. 

Poverenik to ocenjuje kao "zabrinjavajuće i potpuno nezadovoljavajuće", a smatra da posebnu pažnju izvesno zaslužuje činjenica da "čak 70 tužilaštava uopšte ne poseduje sopstvenu veb prezentaciju". 

"To nije smetnja za izvršavanje obaveze objavljivanja informatora, koji se može objaviti na veb prezentaciji neposredno višeg tužilaštva, ali je sa stanovišta vremena u kome živimo, uz sve uvažavanje materijalnih, logističkih i sličnih problema, neshvatljivo i krajnje zabrinjavajuće", naveo je Šabić.

Poverenik upozorava da neizvršavanje zakonske obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu od strane "tolikog broja subjekata" u okviru organizacije tužilaštava i u tolikom obimu, ne samo da za apsolutno nepoželjnu posledicu može imati pokretanje prekršajnih postupaka protiv velikog broja odgovornih lica, nego i da, sasvim izvesno, otežava ostvarivanje zakonom utvrđenih prava građana i javnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара