Rastu temperature, oprez zbog sunčevog zračenja

Leto je tek stiglo, a čitavu Evropu već su pogodile izuzeno visoke temperature. Juče je u Britaniji zabeležen najtopliji dan u junu u poslednjih 40 godina, u Sibiru je bilo 37 stepeni. I u Srbiji temperatura raste iz dana u dan, pa meteorolozi upozoravaju na narandžasti meteoalarm.

Indeks UV zračenja u većem delu zemlje biće osam i devet, a u Sjenici i na Kopaoniku čak 10, što znači da je sunčevo zračenje u najtoplijem delu dana izuzetno visoko. To je razlog što počinje i edukativna kampanja "Ne budi crven kao rak".

Dr Jelena Stojković Filipović sa Klinike za dermatovenerologiju KCS kaže za RTS da bi trebalo izbegavati direktan boravak na suncu od 10 do 16 časova.

Navodi da se to ne odnosi samo na plažu već i na svakodnevne aktivnosti u gradu. Savetuje da se najveći deo površine kože prekrije laganim materijalima svetlijih boja.

Ona upozorava da sunčevo zračenje izaziva brže starenje kože, provocira alergije ali ono što je najopasnije, to je pojava odrđenih tumora kože.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво