"Otvaranje poglavlja 29 – šansa za modernizaciju Carine"

Direktor Uprave carina Miloš Tomić je, povodom odluke o otvaranju poglavlja 29 posvećenog carinskoj uniji, izjavio da je to za tu instituciju velika šansa da unapredi i modernizuje poslovanje, ali da je prevashodno reč o velikom koraku za nacionalnu ekonomiju.

Miloš Tomić je naveo da je Evropska komisija ocenila da je Uprava carina Srbije jedna od najboljih.

"EK je ocenila da smo jedna od najboljih uprava, što je rezultiralo najpre najavom, a sada i otvaranjem poglavlja 29. Na to smo vrlo ponosni, jer smo državi omogućili da je po nekim standardima već u Evropi", rekao je Tomić.

Kako je rekao, uvođenjem novog kompjuterizovanog sistema probijene su barijere granica.

"Zahvaljujući ubrzanim procedurama, našim putevima je tokom prošle godine prošlo 200.000 teretnih vozila više nego u 2015. godini", ukazao je direktor Uprave carina.

Prema njegovim rečima, ove godine počinje pripremna faza za uvođenje "automatskog uvoza i izvoza", jer je, kaže, stvaranje finansijskih i carinskih uslova da Srbija postane članica EU od životne važnosti za privredu, budžet i za poslovanje domaćih kompanija.

"Uvođenjem sistema ulazne i izlazne sažete deklaracije počinjemo sa pripremnom fazom za uvođenje automatizovanog izvoza. Sledi i sistem automatizovanog uvoza. Naš cilj je da brzina i efikasnost carinskih postupaka budu na najvišem nivou", rekao je Tomić.

Podvukao je da će Carinska služba kroz poglavlje 29, u skladu sa preporukama Evropskog saveta, nastaviti sa usklađivanjem carinskih propisa i podizanjem kapaciteta, posebno u oblastima pojednostavlenja postupaka, prava intelektualne svojine, selektivnosti kontrola, analize rizika i IT sistema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво