Država podstiče rađanje – 15 opština dobija 130 miliona dinara

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za RTS da konkursom kojim je 15 opština dobilo sredstva država u lokalnim samoupravama pomaže razvoj nataliteta. Ističe da je to prvi put da se država konkretnim merama bori protiv izumiranja gradova i opština.

Slavica Đukić Dejanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da se na konkurs prijavilo 90 lokalnih samouprava, kao i da je podsticajna nepovratna sredstva dobilo 15 opština.

"Te subvencije su prvi put stav države da se konkretnim činjenjem opštinama pomogne", kaže Đukić Dejanovićeva.

Navela je da je država za realizovanje projekata opredelila 130 miliona dinara.

Objašnjava da su sredstva dobile opštine koje su imale svoj program demografske budućnosti opštine i da su morali da izdvoje svoja sredstva za pitanja pronatalitetne politike i to najmanje 15 odsto u odnosu na ukupna sredstva koja projekat obuhvata.

Kada je reč o kriterijumima za dobijanje sredstava, Đukić Dejanovićeva ističe da se vodilo računa o demografskim indikatorima, nivou razvijenosti opštine, kao i o mogućnosti realizovanja projekta.

"Sredstva je dobilo pet opština iz Vojvodine, tri iz centralne i zapadne Srbije i sedam opština iz južne i jugoistočne Srbije", navodi ministarka.

Kriterijumi za dobijanje sredstava bili su da opština ima program "bolje demografske budućnosti" i svaka od njih morala je da izdvoji najmanje 15 odsto sredstava iz svog budžeta za populacionu politiku. 

Ukazala je da su to sredstva koja se strogo namenski moraju trošiti, kao i da će finansijsku kontrolu vršiti Ministarstvo finansija.

"Stručni nadzor biće pod pokroviteljstvom Vlade, opštine treba da pokažu koliko je važna lokalna zajednica", kaže Đukić Dejanovićeva.

Ministarka napominje da se u Vladi razmišlja i o drugim podsticajima.

"Mi mislimo da su pronatalitetne mere i pitanje migracija bitni faktori i imamo programe za to", tvrdi Đukić Dejanovićeva.

Kada je reč o razvoju manjih sredina, ministarka smatra da je ključno da mladi u tim sredinama pronađu posao.

"Pored toga, potrebna je finansijska i stručna podrška i tu se planira čitav niz mera", naglašava ministarka.

Ministarka je potpisala ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava i to iz opština Vladičin Han, Dimitrovgrad, Blace, Crna Trava, Žitište, Golubac, Knić, Trstenik, Šid, Vlasotince, Bačka Topola, Sečanj, Prokuplje, Nova Varoš i Irig.

Među opštinama koje su dobile sredstva nema beogradskih opština, a Đukić Dejanovićeva kaže da su bile zainteresovane, ali da je procedura bila takva da je za njih morao Grad da aplicira.

Predviđeno je da projekti traju godinu dana, a nakon toga, kada se sumiraju poastignuti rezultati, a one mere koje pokažu tendenciju pozitivnih ishoda biće ugrađene u buduća zakonska rešenja.

Đukić Dejanovićeva kaže da su rađena i istraživanja zaposlenih i poslodavaca o usklađivanju rada i roditeljstva, te da će preko Privredne komore Srbije pokušati da stimulišu poslodavce za neke olakšice roditeljima.

Među merama i edukacija, ekonomsko osnaživanje porodice...

Jedna od opština koja je dobila podsticajna sredstva države je i opština Knić, u kojoj je za poslednje četiri decenije broj stanovnika prepolovljen.

Zamenica predsednika opštine Knić Jelena Obradović ističe da je resorno ministarstvo davalo smernice za razvoj projekta u Kniću.

"Ukupna vrednost projekta je 60.500.000 dinara. Kabinet finansira za 53 odsto, a opština ostali deo sredstava", kaže Obradovićeva.

Kao jednu od mera podsticaja navodi da će porodiljama biti isplaćivano 15.000 dinara mesečno, kao i pomaganje zapošljavanja mladih u reproduktivnom preriodu i mere edukacije za osnaživanje porodice.

Saša Đorđević, predsednik opštine Gadžin Han, kaže da ta opština gubi oko 20 odsto stanovništva između dva popisa, da se godišnje rodi od 30 do 50 dece.

"Blizina Niša je učinila svoje. Više od 35.000 ljudi sa našeg područja živi u Nišu. Davali smo za svako prvo dete novac u visini prosečne plate, sada dajemo za svako rođeno dete po 50.000 dinara, finansiramo prevoz učenika, dajemo nepovratna sredstva za razvoj poljoprivrede", kaže Đorđević.

Sada su dobili 16 miliona dinara, a novac će biti utrošen za ekonomsko osnaživanje porodice, edukaciju i zdravstvene preventivne preglede.

Predrag Vuković, predsednik opštine Šid, kaže da će novac koji su oni dobili biti iskorišćen za nove udžbenike za treće i četvrto dete, za program vantelesne oplodnje, kupovinu ultrazvučnog aparata, automobila za prevoz dece u školu.

"Trudićemo se da opravdamo novac koji smo dobili i utrošimo ga na pravi način", naglasio je Vuković.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво