Pre obuke đaka, na neke časove moraju i nastavnici

Digitalizacija uprave će biti prioritet nove vlade, a taj proces počinje od škole. Problem je što nisu svi prosvetni radnici digitalno kompetentni i ministarstvo prosvete planiralo je da se to prevaziđe. Ove nedelje škole treba da se prijave ministarstvu kako bi ušle u program obuke.

Snežana Marković, savetnica ministra prosvete za informaciono-komunikacione tehnologije, ističe da digitalne kompetencije omogućuju nastavniku da pronalazi dobre digitalne sadržaje, ili da ih sam proizvodi, kao i da prati napredak učenika.

"Digitalne kompetencije omogućuju nastavu koja prati tempo kojim učenici uče, ali i obezbeđuju komunikaciju sa roditeljima, da oni mogu da prate život učenika. Tu su uključene ne samo obične digitalne veštine, već i veštine važne za nastavničku profesiju i važne sa aspekta etike, bezbednosti", rekla je Markovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Naglašava da, ako hoćemo da valjano obrazujemo učenike za digitalno društvo, onda to moraju da urade digitalno kompetentni nastavnici.

Markovićeva je rekla da su procene da između 10 i 30 odsto nastavnika u kolektivu nema osnovne digitalne kompetencije.

"Kreirali smo obuku, okupili veliki tim voditelja i sada je objavljen javni poziv, do 26. juna je rok da škole prijave koliko nastavnika nema taj nivo. Mogu da koriste naš upitnik i procene da li im je potrebna obuka. Ideja je da školu po školu prođemo kroz celu Srbiju", rekla je Markovićeva.

Na konkurs, koji je prošle nedelje počeo, do sada se prijavilo 25 škola, a procene su da će biti sredstava za oko 200 škola.

Markovićeva je rekla da je Srbija uključena u pilot istraživanje Evropske komisije za vrednovanje digitalne zrelosti ustanova.

"To je instrument koji omogućava da merimo kvalitet primene informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju", rekla je Markovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи