Očevi u Srbiji nisu dovoljno uz decu

U čast svim očevima i njihovoj ulozi u društvu, obeležava se Međunarodni dan očeva. Čak četvrtina očeva u Srbiji ne učestvuje u bilo kakvim obavezama oko deteta, najveći broj je uz decu samo kada se igraju, dok samo trećina razvedenih redovno plaća alimentaciju, ističu učesnici konferencije organizovane povodom Dana očeva.

Dan očeva se slavi treće nedelje u junu u 52 zemlje. Prvi put je obeležen u Americi 1908. godine. Ustanovljen je posle jedne velike rudarske nesreće u kojoj je poginulo 360 ljudi, kada je mnogo dece ostalo bez očeva.

U video-zapisu koji je dobio jedan tata, između ostalog, piše: "Hvala što si baš ti moj tata... što si raspoložen da me kupaš svako veče, što si tu da zameniš mamu kada je umorna, što uz utakmice stižeš sa mnom da gledaš i crtaće." Od trenutka kada je Lazar došao na svet, Miloš kaže da je ulogu oca shvatio na pravi način.

"Puno radim, ali kad god dođem kući, ja ga kupam, presvlačim, igram se s njim i stvarno sam presrećan", kaže Miloš Šarenac, ističući da su mu to najlepši trenuci koji mogu da mu se dese.

"Lazar voli noću mleko, pa tata ustane da ga hrani. Nije mi nikakav problem, već zadovoljstvo, iako ujutru radim rano, ja pored njega ne osećam umor", naglašava Miloš.

Miloševa suprpuga Nevena Šarenac napominje da joj je velika pomoć, pogotovo u današnje vreme kada, kako kaže, očevi shvataju roditeljstvo olako.

"Kao mamina je to uloga, a tata radi, zarađuje. Stvarno mi je velika podrška, a planiramo, kad još malo stasa, drugo, pa treće dete", navodi Nevena.

"Ja sam matičarki obećao troje dece, pa videćemo", nadovezuje se Miloš.

Međutim, nije uvek ovako. Podaci koje je predstavio Unicef pokazuju da mnoga deca nemaju odgovarajuću podršku i ljubav oca u odrastanju i razvoju.

Severin Leonardi iz Unicefa navodi da su očevi u Srbiji retko uključeni i angažovani tokom trudnoće, porođaja ili u direktnoj brizi o deci, bebama, iako je svakodnevna uključenost oba roditelja dobro roditeljstvo.

"To je jedan od najboljih načina da se oblikuje budućnost deteta. Samo nešto više od 35 odsto očeva učestvuje u obrazovnim aktivnostima, i to tek kada su deca starija, u uzrastu od tri do pet godina", napominje Leonardijeva.

I naši sociolozi navode da, kada je dete malo, čak četvrtina očeva ne učestvuje u bilo kakvim obavezama, a kada učestvuje, najveći broj je uz decu samo kada se igraju.

Tek trećina razvedenih očeva redovno plaća alimentaciju, a kada je reč o deci nevenčanih roditelja, čak dve trećine očeva to ne čini. Uloga oca može da bude veća, poručuju učesnici konferencije organizovane povodom Međunarodnog dana očeva.

Gordana Plemić iz Udruženje "Roditelj" kaže da očevima treba podrška – i od supruge, od njihove porodice, kao i od društva uopšte.

Međunarodni dan očeva obeležava se u celom svetu. A poruke podrške, ljubavi i zahvalnosti, slali su i očevi poput Novaka Đokovića i Endija Marija. Još jednu važnu poruku ima i supertata sa početka ove priče: "Poručujem da budu uz supruge i pomažu oko dece, za momke koji su sami, uradite to što pre. Roditeljstvo je najlepši osećaj, i kada nema uslova, verujte, to je najlepši period u životu jednog muškarca."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво