Uklonjeni grafiti govora mržnje prema Romima

Grafiti mržnje prema Romima, napisani na zidovima Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukaričkoj padini, uklonjeni su danas, a ministar Aleksandar Vulin poručio je da mržnja ne može i ne sme da bude lice Srbije.

Aleksandar Vulin, koji je sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomirom Mihajlovićem i predsednikom opštine Čukarica Srđanom Kolarićem prekrečio grafite napisane malo ćirilicom, malo latinicom - "Smrt ciganima", "Srbija Srbima", "Nije za cigane", zajedno sa kukastim krstovima i simbolima "SS divizije", tom prilikom je rekao da, iako u našem društvu ima mržnje i netolerancije, to ne sme da postane naša slika.

"Mržnja obično ide sa neobrazovanjem. Nema mesta za mržnju među Srbima i nema mesta za mržnju u našem društvu. Ne mogu da razumem, posebno ako je ovo pisao Srbin, da napiše nešto protiv romskog naroda sa kojim smo delili dobro i zlo vekovima, koji su bili uvek uz nas i u teškim i u manje teškim vremenima, koji i danas dele i vole istu zemlju", rekao je Vulin za Tanjug.

Kaže da ne može da razume da neko prebije romskog dečaka zato što je nosio srpsku zastavu i da ne može da razume da se to oćuti, te da se nije ćutalo i neće.

"Kao što ne mogu da razumem, ako je Srbin ovo pisao, na sramotu srpskog naroda, da stavi kukasti krst ii znak "SS divizije". Neko u njegovoj porodici je streljan od strane "SS divizije", neko u njegovoj porodici je umro zbog ideologije kukastog krsta. Ne može Srbin da stavi nacistički simbol u Beogradu, ne može Srbin da širi nacističku ideologiju, koja je ubijala njegov narod", naglasio je ministar.

U našem društvu ima mržnje i netolerancije, smatra Vulin, ali podvlači da to ne sme da postane naša slika, te, kada se vide grafiti mržnje, to mora da bude manjina i srpski narod, kako ističe, jednostavno to ne sme sebi da dozvoli.

"Vlada Republike Srbije uvek će oštro osuđivati, ali ne samo osuđivati, nego se i boriti protiv svih onih koji šire mržnju", jasan je Vulin, a dodaje i da, kada su Romi u pitanju, nekažnjeno širenje mržnje neće biti dozvoljeno, jer, kako ističe, to nije lice Srbije, nije lice našeg naroda, te mržnja ne može i ne sme da bude lice Srbije.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović kaže za Tanjug da su grafiti svakako ružan prizor i da ih romski narod nije zaslužio.

"Mislim da to nije stav većinskog naroda, već nešto sporadično i pojedinačno, ali se često pojavljuje. Romski narod ovo nije zaslužio, da se govorom mržnje preti romskoj zajednici, mi smo prošli i dobrotu i golgotu i stradanje zajedno sa većinskim narodom", kaže Mihajlović.

Zahvaljujući ministru i predsedniku opštine što su odmah reagovali i lično došli da uklone grafite, Mihajlović je rekao da je govor mržnje sa tih zidova danas izbrisan, ali i da je "u romskim srcima ostala rana".

"Ostaje rana, bol koji uvek nosimo sa sobom, kada se pojavljuju ovakvi grafiti i u tom kontekstu šaljem poruku svim građanima da smo mi tolerantan narod, miroljubiv, koji ne misli nikome zlo, da živimo zajedno sa većinskim narodom i drugim zajednicama, a ne jedni pored drugih i da je to budućnost zajedničkog življenja", rekao je Mihajlović.

Ipak, smatra da sada u našoj zemlji postoji politička volja da se pomogne romskoj nacionalnoj zajednici i ističe da je dobro kada imate obrazovanog komšiju, koji ima stan, posao i onda, kako kaže, neće biti diskriminacije, predrasuda niti stereotipa prema romskoj zajednici.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić rekao je za Tanjug da su grafiti koji su se pojavili u naselju Čukarička padina, sudeći po potpisu koji stoji dole, upućeni navijačima Crvene zvezde.

"Radi se o navijačkoj grupi i grafiti su upućeni navijačima Crvene zvezde, ali ipak to što je napisano je nedopustivo. Nećemo dozvoliti da se pojavljuju ovakvi grafiti i vrlo nam je bitno da odnosi budu sačuvani, svi stanovnici Čukarice budu ravnopravni i niko nikoga nema pravo da vređa, niti ugrožava", rekao je Kolarić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво