Mali broj vantelesnih oplodnji u odnosu na broj parova kojima je ona potrebna

Država pomaže tri pokušaja vantelesne oplodnje, a podignuta je i starosna granica za žene koje mogu da uđu u taj postupak o trošku države, sa 40 na 42 godine. Nedavno je usvojen i Novi zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Da bude više beba, na svoj način pomažu i pojedine lokalne samouprave.

Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" navodi da je Novim zakonom predviđeno dosta toga a da se ništa od toga ne radi.

"Mrtvo slovo na papiru ne znači ništa i stvari bi trebale što pre da se pokrenu i taj Novi zakon bi definitivno, kao jedna dobra stvar koja je predstavljena, upravo u primeni trebalo da bude još bolji", ističe Jovanovićeva.

Dodaje da se Novim zakonom pokrenulo dosta stvari ali da se na godišnjem nivou obavi mali broj vantelesnih oplodnji u odnosu na broj parova koji imaju problem sa začećem.

Navodi da su izrada i usvajanje podzakonskih akata ono što je najbitnije da se uradi.

"Tako da se nadamo da će ona po hitnom postupku biti izrađena", ističe Jovanovićeva.

Navodi da udruženja nemaju podatke da je iz samog procesas vantelesne oplodnje bilo više beba.

"Što se tiče samog udruženja nemamo podatke da je iz samog procesa vantelesne oplodnje bilo više beba. Činjenica je da država više radi na ovom problemu i da se Novim zakonom pokrenulo dosta stvari. Međutim mali je broj vantelesnih oplodnji za parove kojima je to neophodno jer imamo više od 400.000 parova koji imaju problem sa začećem a nešto više od 2.000 vantelesnih oplodnji koji se urade u toku jedne godine obave o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje", objašnjava Jovanovićeva.

Navodi da većina ustanova tokom leta neće raditi vantelesne oplodnje i dodaje da to dosta košta parove.

"Vantelesna oplodnja se tokom leta u mnogim privatnim i državnim institucijama neće raditi i parovi koji čekaju će hteli to ili ne biti primorani da naprave pauzu", objašnjava Jovanovićeva.

Navodi da je u okviru Udruženja počela da radi Grupa za podršku.

"Grupa podrške se održava svake srede i želja nam je da svi oni koji imaju problem dođu i podele problem sa ostalim parovima", zaključila je Jovanovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво