Brnabić: e-ZUP štedi građanima šest miliona sati čekanja

Uvođenje novog informacionog sistema e-ZUP u javnu upravu, kao i primena Zakona o opštem upravnom postupku, građanima Srbije na godišnjem nivou uštedeće oko 245 miliona dinara, samo u administrativnim taksama koja se plaćaju za razna uverenja, istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Brnabićeva, koja je od juče i mandatar za sastav nove vlade, apelovala je i na sve ostale organe uprave da se što pre priključe u taj sistem jer, kako je navela, postoje svi uslovi da on funkcioniše u celoj Srbiji.

"Realno je da sistem uvedemo do kraja godine, nadam se i pre, a uvođenje sistema povezivanja baza podataka šest državnih institucija omogućava mnogo lakši rad ljudima u opštinskim službama, ali isto tako, omogućava mnogo bolji kvalitet života građanima Srbije, štedi im vreme, novac", rekla je ministarka.

Posetila je Vrnjačku Banju, gde se uverila kako protiče uvođenje novog informacionog sistema u toj lokalnoj samoupravi i istakla da će sistem će građanima, kada bude uveden u celoj zemlji, ukupno na godišnjem nivou građanima uštedeti oko 245 miliona dinara, samo u administrativnim taksama.

Iako je sinoć saznala da je dobila poverenje predsednika države za sastav nove vlade, Brnabićeva kaže da nije htela da odloži ranije najavljenu posetu Vrnjačkoj Banji, jer je projekat e-ZUP prvi na kome je počela sa svojim timom da radi u avgustu prošle godine, a da je 1. juna završen i da je startovala impelmentacija, prvo u Loznici, a sada i u Vrnjačkoj Banji.

"Nastavljamo dalje svakako, sa pozicije predsednika vlade, nadam se, ukoliko me Skupština izglasa. Imam puno poštovanje prema institucijama Srbije, tako da čekam svakako odluku Skupštine, a velika mi je čast da služim svojoj zemlji. Idemo dalje sa novom vladom, rezultati su važni,to je ono što ostaje iza nas", rekla je Brnabić.

Predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović istakao je da je e-ZUP "revolucionarni potez", koji će uprostiti sistem, stvoriti efikasniju i moderniju upravu, jer građani od sada, bukvalno na jednom mestu, sa ličnom kartom, mogu da dobiju sva dokumenta za svoje upravne postupke.

"Sva dokumenta za koja su ranije morali da odvoje sate da bi ih pribavili, a ovo je sve na jednom mestu i bukvalno za dva minuta dobije se ono zbog čega se došli, a sistem još uvek nije dovoljno transparentan, te još uvek se u Srbiji ne zna dovoljno koliki su benefiti", smatra Đurović.

Tijana Veselinović iz Vrnjačke Banje među prvima je isprobala prednosti e-ZUP-a u Vrnjačkoj Banji i rekla da to za svaku stranku koja u opštinu dođe, predstavlja veliku uštedu vremena i novca, jer sama stranka ne prikuplja podatke, već to službenici rade elektronski, te smatra da je to “veliki korak za javnu upravu”.

Vrnjačka Banja od danas je druga opština u Srbiji koja je ušla u taj informacioni sistem kao korisnik i to za potrebe sedam upravnih postupaka.

Samo za te postupke, novčana ušteda za građane iznosi više od 600.000 dinara na godišnjem nivou za administrativne takse i više od 1.000 sati uštede u vremenu, ako se računa da je za vađenje jednog izvoda ili potvrde građaninu potreban u proseku jedan sat.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи