Vinča na putu od crne ekološke tačke do uređene deponije

Prošlo je gotovo mesec dana od kada je deponiju u beogradskom naselju Vinča zahvatio požar. Skoro da je ugašen, kažu nadležni i umiruju, zdravlje ljudi nije ugroženo. Rešenje se očekuje od Grada i novog privatnog partnera, koji bi od smetlišta trebalo da napravi modernu deponiju.

Iako nije planirano, deponija je bila tema i na sednici Skupštine grada. I u sali i ispred nje, gde je Inicijativa "Ne davimo Beograd" protestovala zbog, kako su naveli, alarmantnog stanja u Vinči.

Beograđani, prema rečima gradonačelnika, žive pored najcrnje ekološke tačke u Evropi. Šta to znači, najbolje znaju meštani naselja Vinča.  

"Oseća se smrad, dim. Moram da zatvorim prozore da bih spavao", kaže meštanin Vinče Radomir Tovilović. 

Marina Injac kaže da je njena porodica malo dalje od deponije, ali da vetar nanosi smrad prema Dunavu.

"Oseća se miris paljevine, neki neprijatan miris", kaže Injac. 

U Gradskom zavodu za javno zdravlje umiruju. Kažu da je zagađenja bilo, ali ga, poslednjih dana, merenja ne pokazuju.  

"Više takvih problema nemamo. Kada posmatramo rezultate gde pratimo kvalitet vazduha na 24 merna mesta, oni pokazuju da je stanje nepromenjeno, uobičajeno je", ističe Vesna Slepčević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ipak, nastavljaju da mere 24 časa na 24 merna mesta. Ostaje preporuka meštanima da ako osete dim, zatvaraju vrata i prozore, a voće i povrće bi trebalo temeljno da peru. I ekolozi kažu - oprez, to što žive kraj crne ekološke tačke, po definiciji znači da su im zdravlje i bezbednost ugroženi.  

"Deponije, kada su kontrolisane ili polukontrolisane, kao što je slučaj sa Vinčom, invazivno utiču i na tlo i na vazduh, utiču i na vode koje putem pijaće vode dolaze do samih građana i to je alarmantno", objašnjava Marko Vujić iz Centra za ekološke politike, FPN.

Rešenje se očekuje 6. jula, dve godine od kada je Grad raspisao javni poziv, jedan od pet ponuđača iz Austrije, Španije i Francuske trebalo bi u partnerstvu sa gradom da uredi hektare smetlišta. Da od njega napravi modernu deponiju, postrojenje za preradu otpada i proizvodnju energije. Da se već sledećeg leta nad Vinčom ne nadvija dim, potrebno je oko 300 miliona evra.

"Idemo ka tome da to rešenje bude veoma brzo i ovaj požar je veoma specifičan, on je na dubini od 10, 20 metara. Mi smo došli do situacije da je požar gotovo ugašen ali nije saniran do kraja. Vatrogasne ekipe i naše ekipe čistoće 24 sata rade na terenu", kaže zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović. 

Pretnja za ljude i mehanizaciju su klizišta. Od poplava 2014. tlo se na smetlištu sleže. I smeće će se taložiti i dalje, kao i prethodnih 40 godina, sve dok Vinča ne dočeka uređenu deponiju.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара