Ovako će izgledati novi Savski most

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je rešenje kako će izgledati novi Savski most, čija se izgradnja očekuje u avgustu ili septembru 2018. godine. Troškovi izgradnje su oko 30 miliona evra, što je pet puta manje u odnosu na Most na Adi, kaže Mali.

"Danas je veliki dan za građane Beograda, jer predstavljamo kako će novi Savski most izgledati. Žiri je nakon nekoliko meseci rada, koliko je konkurs trajao izabrao rešenje koje je po meni sjajno i predstavljaće novi simbol našeg grada", rekao je Siniša Mali novinarima u Skupštini grada.

Objasnio je da se najmanje iz tri razloga mora graditi novi most umesto da se rekonstruiše stari.

Prvi je estetski, jer se sadašnji ne uklapa u viziju modernog Beograda, drugi razlog je taj što sadašnji most nema dovoljno kapaciteta, a treći je bezbednosni.

"Kapacitet mosta sa dve trake nije dovoljan, novi most će imati staze i za automobile, tramvaje, odnosno metro, bicikliste i pešake, tako da će se u potpunosti njegov kapacitet povećati. Na nekim mestima most koji je izgrađen tokom Drugog svetskog rata ima drvene šipove i nije više toliko siguran za saobraćaj", istakao je gradonačelnik.

Mali je istakao da će se do kraja godine završiti projekat, te da realno može da se krene u izgradnju u avgustu ili septembru naredne godine.

"Troškovi ovog mosta su 30 miliona evra, to je ono što je CIP izračunao. Nisu to stotine miliona evra, a Most na Adi je koštao oko 160 miliona evra, samo most, a imamo plus i pristupne puteve. Ovaj košta pet puta manje, što dovoljno govori o tome koliko vodimo računa o svakom dinaru, a što se tiče kapaciteta, ništa manji neće biti od Mosta na Adi", rekao je Mali.

Gradonačelnik je najavio i da će sa završetkom projekta tunela koji spaja Ekonomski fakultet, odnosno Savski amfiteatar sa Bulevarom despota Stefana, građani Karaburme i Mirijeva koji dolaze sa Pančevačkog mosta mnogo brže stizati do Novog Beograda.

Na pitanje da li će stari most biti srušen, Mali je rekao da će se u narednih nekoliko meseci pokrenuti kampanja tokom koje će pitati Beograđane gde bi želeli da ga vide.

Jedna od opcija, koje se setio Mali, jeste da Savski most bude veza sa Velikim ratnim ostrvom, međutim, kako kaže, nije siguran da li je u pravu i da li je to moguće.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво