Sremska vodenica – dar čoveka i prirode

U sremskom selu Rivici u opštini Ruma, nalazi se jedna od najstarijih vodenica u Srbiji i jedina u Vojvodini koja datira iz 1763. godine. Posle niza godina, sadašnji vlasnici udahnuće joj novi život u nameri da uskoro postane i lepo mesto za dolazak turista.

Skrivena u ataru Jazavac kod Borkovačkog potoka, na terenu kojimse sremska ravnica talasa u padine Fruške gore, vodenica u Rivici dar je čoveka i prirode. Njen točak odavno se ne čuje, jer su poslednji vodeničari, deda Đura I njegova žena Klara prestali da melju žito pre više od tri decenije.

Novi vlasnici, otkupili su vodenicu, ali i veliki kompleks zemljišta od 25 hektara do Borkovačkog jezera.

"Kad smo je kupili pre pet godina ona je bila u dosta devastiranom stanju, moram da naglasim da je ova vodenica spomenik kulture Republike Srbije i zaštićena je kao takva i moram priznati da smo mi, sve što smo radili na rekonstrukciji, radili u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici", kaže Nebojša Vlahović, vlasnik vodenice u Rivici.

Vlahovići osim ovog kompleksa imaju i vinograde i voće na 40 hektara. U okviru imanja napravili su vinariju i destileriju za rakiju, pa se u ovoj oazi mira mogu probati i domaća pića.

"Počeli smo proizvodnju vina i za sada smo zadovoljni kako to prolazi kod publike. Što se tiče voća, proizvodimo krušku i ostalo voće koje možemo da prerađujemo", kaže Nebojša Vlahović.

Da vodenica oživi a ovo mesto bude privlačno za turuste, pomaže i lokalna samouprava.

"Kada se počelo, pre dve godine, to je bio atarski put, nije moglo da se priđe od prašine. Sada je to malo bolje, uspeli smo neki grebani asfalt i kamen da odradimo, bolje je ali i to je malo", kaže Stevan Kazimirović, predsednik opštine Ruma.

Da je vodenica ponos sela saglasni su i meštani a želja vlasnika je da postane odmorište za putnike namernike sa pričom o tradiciji, domaćim vinima i hranom po kojoj je Srem nadaleko čuven.

broj komentara 0 pošalji komentar