Najčešće žrtve nasilja starije žene, nasilnici njihovi najbliži

Sve više starijih osoba izloženo je zlostavljanju i diskriminaciji, upozorenje je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima. Prema najnovijim raspoloživim podacima, od 18.750 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, 2.250 trpeli su stariji od 65 godina. U najvećem broju slučajeva nasilnici su njihovi najbliži, a najčešće žrtve su starije žene i dementne osobe. U 18 opština u Srbiji počinje kampanja "Zaustavimo nasilje" čiji je prevashodni cilj da se stari podstaknu da nasilje prijave.

Posle gubitka deteta i supruga, mislila je da niko i ništa više ne može da je povredi. Leđa su joj okrenuli i familija i prijatelji, a danas kada su joj zbog starosti i bolesti pomoć i lepa reč najpotrebniji, doživela je da je najbliže komšije maltretiraju i opljačkaju.

"Opkolila su me četvorica na početku parka kada sam kupovala novine i tašna je bila otvorena. Samo je jedan gurnuo ruku unutra i uzeo pare, 6.500 evra, sve što mi je ostalo od prodaje stana. Pitala sam ih hoćete vi sad skupiti novac da me sahranite. Oni koji su danas takvi, koji napadaju – deca roditelje, babe i dede, to su deca onih koji su uspeli da se za kratko vreme popnu, ali su roditelji zaboravili ili nisu znali da ih vaspitaju", kaže baka.

Nema podataka u koliko prijavljenih slučajeva nasilja nad starima nasilnici budu i kažnjeni. Žene starije od 65 godina tri puta češće su žrtve nego stariji muškaraci. Obično ih njihovi najbliži srodnici maltretiraju psihički, troše njihove penzije a ima slučajeva i fizičkog nasilja.

"Dobar deo starijih žena koje su u riziku od nasilja ili ga konstantno trpe, to je specifičnost nasilja nad njima, one trpe nasilje i 40 godina i više, pokušavaju samoubistva ili izvrše suicid. Imamo i taj podatak najviše suicida na godišnjem nivou u Srbiji su počinile starije osobe", objašnjava Nadežda Satarić iz NVO "Amity-snaga prijateljstva".

O tome uglavnom ćute jer ih je stid. Ćutanje je samo prošle godine, koštalo života 11 starijih žena. Kampanja "Zaustavimo nasilje" usmerena je i ka profesionalcima da brzo i efikasno deluju kada se starije žene osmele da prijave nasilje.

"Ono što je važno je da se ovaj projekat realizuje u nekim opštinama koje se nalaze potpuno izolovano, u ruralnim područjima, tamo gde se malo radilo kada je ova tema u pitanju i verujem da ćemo i u tom smislu imati određene rezultate", ističe Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Žrtve budu i stariji muškarci, obično oni koji primaju visoke penzije, uglavnom devizne. Bilo je slučajeva nasilja sa smrtnim ishodom, zbog samo nekoliko stotina evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво