Šta bi srpski stručnjaci mogli da rade na novom putu svile

Delegacija jedne kineske kompanije uključene u poslove izgradnje novog puta svile, najvišeg prioriteta kineske države, boravila je na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Za srpske stručnjake i proizvođače građevinskih materijala ima mesta u projektu "Jedan pojas – jedan put" – gosti iz Kine poručili su da Srbija može da pruži veliki doprinos.

Posete kineskih kompanija Građevinskom fakultetu mogle bi da postanu sve češće kako se Kinezi bliže "novom putu svile". Projekat "Jedan pojas – jedan put" pre četiri godine predstavio je kineski predsednik želeći da izgradnjom infrastrukture ekonomski učvrsti odnose Azije, Evrope i Afrike. Na tom putu obavezne su i konsultacije sa strateškim partnerom – Srbijom.

"Tokom obilaska fakulteta videli smo mnogo toga što je nama korisno. Smatramo da je ovde veoma kvalitetan način obrazovanja i imate veoma dobru opremu. Što se nas tiče, Srbija može da pruži veliki doprinos u oblasti infrastrukture i tehnologije", kaže Sjuj Đun sa Univerziteta "China Shandong International Economic and Technical"

Oprema, tehnologija, stručnjaci –  u Kini toga ne manjka. Šta to onda Srbija može da ponudi partnerima sa Dalekog istoka?

"Naravno da su Kinezi, kineske firme u Građevinskom fakultetu prepoznale strateškog partnera koji će im na najbolji način biti nekakva spona između standarda i propisa koji se tiču uslova gradnje izvođenja tih značajnih infrastrukturnih objekata", ističe dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Branko Božić.

I ne samo to. U ovaj globalni projekat građevinska industrija polaže nadu.

"Očekuje se od srpskih firmi, i ono što je interes države, da u pregovorima, u realizaciji tih infrastrukturnih projekata, prvenstveno učestvuje domaća operativa, dakle ne samo građevinska, već i proizvođači građevinskih materijala. Stručna pamet očekuje da će se u okviru ovih projekata angažovati u vidu nadzora, tehničke kontrole i svih drugih oblika konsultativne prirode koji zahtevaju objekti i infrastrukture", dodaje Božić.

Vrednost projekta "Jedan pojas – jedan put" procenjuje se na hiljadu milijardi dolara, a podrazumeva povezivanje mreže puteva i železnica od 13.000 kilometara za izvoz robe, luke i industrijske parkove.

Očekuje se da će biti zaokružen do 2050. godine, a oni koji bi da se uključe u ovaj posao, dogovore bi trebalo da prave odmah.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво